nieuws

Amsterdamse agent doet aangifte tegen politie Enschede na nacht in cel

Archieffoto
Archieffoto © RTV Oost / Rogier van den Berg
Een Amsterdamse agent heeft deze week aangifte gedaan tegen de politie in Enschede. Hij stelt beledigd, bedreigd en mishandeld te zijn, meldt NRC op basis van interne documenten en een gesprek met de Amsterdamse agent. 
Eind mei werd de man in Enschede gearresteerd. Hij was daar op bezoek bij zijn familie. 

Aangifte

De agent, Anis Raiss (29), vergezelde die dag zijn broertje naar het politiebureau omdat die aangifte wilde doen. Toen hij zich voorstelde als een collega, werd hij niet geloofd. 
Volgens Raiss werd tegen hem gezegd "dat hij er helemaal niet uitziet als agent". Omdat hij geen legitimatie bij zich had, stelde Raiss voor dat de agenten zijn naam zouden kunnen controleren in het interne systeem. Maar dat werd geweigerd, zegt de Amsterdammer. 

Gearresteerd

Daarna loopt het uit de hand. Als Raiss onderweg naar buiten is, wordt hij naar eigen zeggen hardhandig gearresteerd omdat hij zich niet kan legitimeren.
Hij moet een nacht in een cel in Deventer doorbrengen. Pas de volgende ochtend wordt duidelijk dat Raiss ten onrechte vastzit. 

Etnisch profileren

Raiss denkt dat dit allemaal is gebeurd vanwege zijn Marokkaanse afkomst. "Etnisch profileren…", zegt Raiss tegen de krant.
"Ze zagen alleen een Marokkaan. Wanneer ik als blonde jongen dat bureau was binnengelopen, dan was dit allemaal niet gebeurd."

Onderzoek

Een woordvoerder van de politie Oost-Nederland laat in een reactie weten: "De politieleiding neemt de kwestie zeer serieus. Na dit incident is er direct een onderzoek gestart naar alle aspecten van deze zaak."
"Dit onderzoek is nog in volle gang en tot dit is afgerond, trekt de politieleiding nog geen conclusies. Om deze reden gaan we nu niet inhoudelijk op het verhaal van deze collega in."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.