nieuws

CDA Dinkelland: plattelandsgemeenten hebben recht op meer geld uit Den Haag

Gemeentehuis Dinkelland in Denekamp
Gemeentehuis Dinkelland in Denekamp
Plattelandsgemeenten in Nederland hebben recht op veel meer geld uit het gemeentefonds. Dat stelt de CDA-fractie in Dinkelland die van het gemeentebestuur wil weten hoeveel geld Dinkelland er bij in schiet.Â
Dat schrijft Binnenlands Bestuur op haar website. Kleine plattelandsgemeenten zouden recht hebben op jaarlijks 129 miljoen euro meer geld uit het gemeentefonds, omdat kleine plattelandsgemeenten vanwege hun omvang hogere kosten per inwoner hebben voor wegen- en groenonderhoud.
Binnenlandse Zaken is slechts bereid een derde van dat bedrag, 43 miljoen, aan die gemeenten te betalen. Het restantbedrag blijft bij de grote gemeenten.

Meer geld uit Den Haag

Dat kost de plattelandsgemeenten in Nederland dus geld. CDA in Dinkelland wil graag weten hoe veel. En welke stappen het college zet om toch meer geld uit Den Haag te krijgen.
"Een aantal kleine gemeenten, voornamelijk in Zeeland, heeft een boze brief gestuurd naar de minister", zegt CDA-raadslid Edo van Bree uit Dinkelland. "Deze kleine gemeenten wordt wel 86 miljoen door de neus geboord door de minister."

Eerlijke verdeling

Het college van Dinkelland heeft eerder dit jaar een brief naar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten medeondertekend, die erop aandringt bij de VNG om zich sterk te maken voor een eerlijke verdeling van het gemeentefonds.
"Maar dat heeft absoluut niet het gewenste resultaat opgeleverd", aldus Van Bree,  die meer actie verwacht van het college.

Groenonderhoud

"Het gaat al gauw om tienduizenden euro’s. En dat geld besteden wij liever aan groen- of wegenonderhoud, of voor behoud van sport- en recreatieve voorzieningen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.