nieuws

Koets en auto blokkeren weg uit protest tegen bouwverkeer in Haaksbergen

De ene dag wordt de Urkerzijweg in Haaksbergen afgesloten door de eigen auto, de andere dag zet de Haaksbergse moeder Wencke Zwijnenberg er een koets met Shetlandpony's ervoor.Â
Ze wil er met de blokkade voor zorgen dat het bouwverkeer voor de schaapskooi achter haar huis niet meer door haar straat rijdt.

Afspraak

"Het is een ludieke actie", zegt Zwijnenberg. "We hopen wel dat het resultaat heeft en we gaan het zeker vaker doen." Op de dagen dat de auto of koets er stond reed het bouwverkeer in elk geval om. 
Het bouwverkeer zou volgens Zwijnenberg de Urkerzijweg waar ze woont, moeten vermijden. Zo zou het zijn afgesproken. Bouwverkeer houdt zich daar niet aan, wat overlast veroorzaakt bij de familie met twee jonge kinderen. "Er zijn dagen waarop er veertien vrachtwagens langs ons huis denderen."

"Er is al een bordje omver gereden"

De kinderen van Wencke Zwijnenberg en haar man Ferdinand spelen vaak op of net naast de straat in het buitengebied. "Dat moet gewoon kunnen hier", vindt Wencke.
"Je moet hier ook gewoon normaal kunnen fietsen. De vrachtwagens zijn vaak zo breed dat je dat niet eens kunt doen. Ze zijn zelfs te breed voor de weg, waardoor er ook borden omver worden gereden."

Openbare weg

De Stichting Schaapskudde is de opdrachtgever voor de bouw van de nieuwe schaapskooi. Zij vindt de actie onterecht. "In principe zijn alle wegen in Haaksbergen openbaar, dus we zouden ook gewoon over de Urkerzijweg moeten kunnen", zegt Wim ten Voorde, woordvoerder van de stichting.
"We hebben altijd goed contact gehad met de bewoners rondom de bouwput", meent ten Voorde. "Misschien gaan we wel weer met ze om tafel om dit soort dingen te voorkomen."

Tot in najaar

De familie heeft nog enige tijd last van het bouwverkeer. Ze gaat zelf uit van een maand, maar de Stichting Schaapskudde laat weten dat de werkzaamheden in oktober pas klaar zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.