nieuws

Markante Zuiderspoorflat in Enschede in 2018 tegen de vlakte

De Zuiderspoorflat in Enschede
De Zuiderspoorflat in Enschede
De markante Zuiderspoorflat aan de Haaksbergerstraat in Enschede wordt in 2018 gesloopt. Dat heeft woningcorporatie Domijn laten weten in een bijeenkomst met bewoners van de flat.Â
Het flatgebouw staat al jaren op de nominatie om tegen de vlakte te gaan. Vier jaar geleden maakte woningcorporatie Domijn de sloopplannen al bekend. Plan was om het gebouw in 2014 te slopen, maar de Zuiderspoorflat staat er nog steeds. 

Sociale huurwoningen

"We hebben inmiddels met zo'n zestig bewoners individuele gesprekken gevoerd over de sloop", aldus een woordvoerster van Domijn. "De reacties waren over het algemeen positief." Het is de bedoeling dat op de plek van de flat een nieuw appartementencomplex verrijst. Opnieuw met sociale huurwoningen. 
Navraag bij de gemeente leert dat er nog geen sloopvergunning is aangevraagd voor het pand, maar na enig onderzoek blijkt dat ook helemaal niet nodig. "Enschede volgt het landelijk beleid, waarbij alleen maar melding hoeft te worden gemaakt van de sloop", aldus een woordvoerder. 
Omdat de Zuiderspoorflat geen monumentaal pand is, geldt die regel ook bij dit gebouw. "De eigenaar moet de sloop uiterlijk twee weken voordat begonnen wordt, melden", aldus de medewerker. "Het is dus niet raar dat Domijn dit nog niet heeft gedaan."

Gezichtsbepalend

Het grote bruine gebouw is niet te missen voor iedereen die over de Zuiderval Enschede binnenkomt.  De flat is er begin jaren 80 neergezet en sindsdien is er aan de buitenkant weinig tot niets gedaan. Het gebouw telt 97 flatwoningen, die uit twee verdiepingen bestaan. 
In het verleden werd de flat geteisterd door drugsoverlast en was het er erg smerig. Zo deden bezoekers van de flat hun behoefte in de lift. Woningcorporatie Domijn en de bewoners hebben toen afspraken gemaakt om de situatie te verbeteren. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.