nieuws

Amateurarcheologen zoeken weiland af naar dode ridders in Zwartewatersklooster

Amateurarcheologen op zoek naar begraven ridders
Amateurarcheologen op zoek naar begraven ridders © Eelco Kuiken
Liggen er onder een weiland in Zwartewatersklooster nabij Hasselt 149 ridders in het veen? Amateurarcheologen speurden vandaag de vermoedelijke dodenakker af met hypermoderne apparatuur naar bewijzen.
Op 27 juli 1227 vond de beruchte slag bij Ane plaats. Het leger van Bisschop van Utrecht, Otto zur Lippe, werd door de Drenten onder leiding van Rudolf van Coevorden verslagen. Ook de bisschop sneuvelde met 400 van zijn medestanders.
Bisschop Otto wilde de weerspannige Drenten mores leren. Ze weigerden belasting te betalen en de heerser ging naar Overijssel om zijn gram te halen. In Hasselt scheepte het leger zich in om in Ommen aan wal te gaan en verder naar Ane te reizen.

Zwaar geharnaste ridders zakten weg in het veen

Het liep slecht af. De Drenten wonnen, doordat de zwaar geharnaste ridders wegzakten in het veen en weerloos waren. Het hardnekkige verhaal gaat dat ze begraven liggen nabij Zwartewatersklooster. In de volksmond heet het stuk grond bij een kolk al honderden jaren 't Olde Karkhof, maar er is geen zerk te zien. 
Amateurarcheoloog Paul Rademaker (78) uit Hasselt houdt zich al twintig jaar met deze zaak bezig. Hij weet bijna zeker dat de dode ridders hier voor eeuwig rusten. Bewijzen vond hij in tal van documenten. Leden van de Archeologische Werkgroep Nederland (AWN) deden vandaag onderzoek bij het gehucht. Ze gebruikten een grondradar. Over een paar dagen, na analyse van de beelden, komen de eerste resultaten.

Bewijs van menselijke activiteiten in de grond

Op een hoogtekaart van het gebied zijn vierkanten en lijnen te zien. “Absoluut afkomstig van menselijke activiteit”, zegt Ruud Raats van het hoofdbestuur van de AWN. Ook hij is ervan overtuigd dat er 'iets' geweest moet zijn vroeger. Wellicht een kapel naast de begraafplaats.
Van 1233 tot de Reformatie stond er op een steenworp afstand van de vermoedelijke dodenakker een klooster. De naam Zwartewatersklooster verwijst hier naar. Het gebouw verrees wellicht om het zielenheil van de omgekomen commandanten van het leger van Otto II veilig te stellen. Rademaker denkt dat ze in de buurt begraven liggen. Nog een paar dagen en dan heeft hij antwoord.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.