nieuws

Organisatie AirForcefestival op luchthaventerrein ziet rechtszaak met vertrouwen tegemoet

Het festival AirForce vindt zaterdag gewoon plaats op het terrein van vliegbasis Twenthe. Tenminste, als het aan de organisatie ligt.
De rechtszaak, die donderdag gevoerd wordt met stichtingen Landschap Overijssel en Lonnekerberg, moet uitwijzen of het ook toegestaan is dat het hardcorefestival doorgaat. De organisatie staat niet terecht, maar is betrokken als belanghebbende.
De twee stichtingen vinden dat de vergunning voor AirForce niet afgegeven had mogen worden. Het festival zou namelijk schadelijk zijn voor de natuur, in het bijzonder voor elf vleermuissoorten in de buurt.
"We volgen gewoon ons originele plan, we kunnen niet anders", zegt AirForce-organisator Eric van Oosterbaan. "We hadden wel graag gezien dat hier eerder een zaak van was gemaakt. Nu horen we het zo kort van tevoren."

"Het gaat om veel geld"

De voorbereiding van het festival is al een jaar geleden begonnen. "Duizenden bezoekers hebben kaarten gekocht", zegt Van Oosterbaan. "Die hebben hotels en campings geboekt en er dus geld aan uitgegeven. Dat betekent dat heel veel mensen gedupeerd zullen zijn."
De artiesten moeten ook allemaal afgezegd worden wanneer het festival niet door zou gaan. "We hebben de beste artiesten uit ons genre op het festival staan. Dertig procent van die artiesten komt uit het buitenland. Die moeten we dan ook afzeggen."

Concessies

De opbouw van het festival op de vliegbasis gebeurt voornamelijk overdag. "Dat doen we om de omgeving 's avonds niet te verstoren. We hebben een beperkt aantal bouwuren per dag en we werken ook hard om het in die tijd gedaan te krijgen."
Van Oosterbaan laat weten dat er voor de start van het organiseren een onderzoek is gedaan naar hoe schadelijk het festival zou zijn voor de natuur. "We hebben er dus al wel rekening mee gehouden."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.