nieuws

Afvalwater zou volgende week al in Twente geïnjecteerd kunnen worden

Als de vernieuwde leiding van aardoliemaatschappij NAM goedgekeurd wordt, dan kan er vanaf volgende week weer afvalwater naar Twentse putten gepompt worden.
Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is verantwoordelijk voor de controle van de nieuwe leiding tussen het Drentse Schoonebeek en Rossum, in de gemeente Dinkelland. "Wij schatten de kans op 99% dat die leiding technisch klopt", zegt Kirsten Smit van de NAM. "Op dit moment leggen wij de laatste hand aan die leiding, zodat we de olieproductie volgende week weer aan kunnen zetten."

'Beste oplossing'

Eind juni bleek uit het tussenrapport van onderzoeksbureau Royal Haskoning dat doorgaan met afvalwaterinjectie de meest milieuvriendelijke en goedkoopste oplossing is. Wel moesten er alternatieve locaties aangewezen worden. Volgens het rapport is de injectie van afvalwater in de Twente grond vergelijkbaar qua schade met alternatieven.

GroenLinks is tegen

GroenLinks probeert te voorkomen dat dit gebeurt: "Wij vinden dat de provincie bezwaar moet maken", zegt Robert Jansen van GroenLinks Overijssel. "We moeten uit alle macht proberen dit te voorkomen. Schoon drinkwater in de natuur moet behouden blijven."
Smit vindt die kritiek onterecht: "Mensen maken zich zorgen en die zorgen zijn ook bij ons bekend. Ze kunnen zich daarom bij ons melden in Assen, zodat wij met hen in gesprek kunnen gaan en kunnen laten zien dat het niet zo erg is als ze denken." 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.