nieuws

Enschedese Janneke jodelt op World Yodel Day in Zuid-Korea

In Nederland kennen we er niet zoveel: jodelaars. Maar in Zuid-Korea zijn ze er dol op. De Enschedese Janneke Huizinga vliegt donderdag naar Seoul om mee te doen aan World Yodel Day.Â
"In Korea leeft het echt enorm. Ze hebben daar jodelkoren voor kinderen en volwassenen. Wel drieduizend mensen zijn lid van een vereniging", vertelt de 24-jarige Janneke. 
"Elk jaar wordt er speciaal een postzegel geproduceerd voor deze dag, die wordt dan verstuurd naar vele jodelaars wereldwijd."

"Heel bijzonder"

Jaarlijks wordt in Seoul World Yodel Day gehouden. Dit jaar valt die dag op 8 augustus, de twee dagen ervoor is er een festival. Daar mag de Enschedese haar jodelkunsten laten horen. 
"Ze hebben maar een klein budget en daar nodigen ze elk jaar artiesten voor uit. Dit jaar mag ik samen met een artiest uit China en Canada daar optreden. Heel bijzonder."

Weinig jodelaars

Janneke weet wel hoe de Koreanen bij haar terecht zijn gekomen.
"Drie jaar geleden is er iemand van World Yodel Day bij mij geweest. Daarnaast zijn er niet heel veel jodelaars, dus als je zoekt op jodelen Europa kom je al snel bij mij uit. Het is wereldwijd maar een klein clubje mensen."

Zenuwachtig

De Enschedese mag twee keer drie nummers jodelen. "Voor hoeveel publiek ik moet optreden weet ik niet. Ze zeiden wel dat het volle bak zou worden, maar hoeveel exact durfde ik niet te vragen, daar word ik alleen maar zenuwachtig van."

"Gek op de Nederlandse taal"

"Ik ga een typisch Amerikaans country jodel nummer laten horen en een klassieke Alpen song. Dat is eigenlijk een Duits nummer, maar ze zijn daar gek op de Nederlandse taal dus heb ik 'm vertaald. 
Elk jaar wordt er ook een titelsong gemaakt, daarvan zingt iedereen een deel in zijn eigen taal."

Carrière in Duitsland

Voor nu is het jodelen voor Janneke een hobby. "Ik sta fulltime voor de klas. Ik geef wel workshops en optredens maar het is echt een hobby. Als ik carrière zou kunnen opbouwen in Duitsland zou ik het doen, maar dat is nog heel ver weg. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.