nieuws

3D-reconstructie moet duidelijkheid geven over dood Enschedese bakker

Rechtspraak
Rechtspraak
Eind deze maand wordt bekeken of er een 3D-reconstructie gemaakt kan worden van de schietpartij waarbij de Enschedese bakker Alex Jasper Focks werd gedood. De reconstructie moet duidelijkheid verschaffen over hoe de bakker om het leven is gekomen.
De bakker werd op 13 januari met vier kogels doodgeschoten in zijn bakkerij aan de Perikweg in Enschede. In de bakkerij werd een hennepkwekerij aangetroffen.
De 45-jarige verdachte in de zaak, een man afkomstig van de Antillen zonder vaste woon- of verblijfplaats, heeft volgens zijn advocaat bekend. De man zou de hennepkwekerij samen met de bakker gerund hebben en zegt dat hij uit zelfverdediging schoot na een uit de hand gelopen ruzie over de kwekerij. Het wapen waarmee geschoten werd zou door beiden gekocht zijn om de plantage mee te kunnen verdedigen.

Videoreconstructie

Naar aanleiding van de bekentenis werd onlangs een videoreconstructie gehouden. De resultaten van die reconstructie zijn nog niet bekend, maar volgens advocaat Janbart Kalk wijst alles erop dat het verhaal van zijn cliënt klopt. Hij wil, net als het Openbaar Ministerie, dat er een 3D-reconstructie gemaakt wordt.
Uit zo'n high-tech onderzoek moet blijken hoe de kogelbanen lopen. Bij een 3D-reconstructie wordt alle informatie over een onderzoek in een computer ingevoerd. Uiteindelijk ontstaat er een animatievideo die laat zien wat er gebeurde in de bakkerij op 13 januari.

Zoekgeraakte kogel?

Binnenkort gaat een speciale eenheid van Defensie op zoek naar een zoekgeraakte kogel. Jaspers Focks zou door vier kogels geraakt zijn terwijl er vijf hulzen gevonden werden. Dat kan volgens advocaat Kalk kloppen, zijn cliënt zegt dat het eerste schot miste.
In de kleding van de bakker zouden in totaal zes gaten zitten, die door kogels zijn veroorzaakt. Het is niet nog niet duidelijk of het gaat om in- of uitschotgaten. Dat moet nog worden uitgezocht.
De rechtbank heeft de zaak voor maximaal drie maanden aangehouden. Waarschijnlijk duurt het tot volgend jaar voordat de strafzaak inhoudelijk wordt behandeld.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.