nieuws

Geen subsidie meer: theatergezelschap Gnaffel houdt mogelijk op te bestaan

Het is binnenkort misschien over en uit voor het theatergezelschap Gnaffel uit Zwolle. De poppentheatermakers hebben te horen gekregen dat ze de komende vier jaar geen subsidie meer krijgen van het Landelijke fonds voor de Podiumkunsten. En dat is een zware klap.
Vandaag werd er - net als normaal - gewoon opgetreden door de poppenspelers van Gnaffel. Er wordt door de poppen gehuild op het podium van Wortelpop bij Ommen en dat is misschien wel typerend voor de stemming van de mensen van Gnaffel.

'Zwaar teleurgesteld'

Elout Hol, artistiek leider van Gnaffel laat weten uiteraard zwaar teleurgesteld te zijn. "Gnaffel is een leerschool voor veel nieuwe theatermakers, zoals het er nu uitziet zal de organisatie steaks niet meer bestaan."
Het gaat om een bedrag van 360.000 euro per jaar dat Gnaffel de komende vier jaar misloopt. En dat heeft uiteraard gevolgen. "We kunnen acteurs, regisseurs en technici straks niet meer betalen. In ieder geval niet volgens de CAO."

Miljoen voor De Staat

Opmerkelijk is dat de band De Staat uit Nijmegen de komende vier jaar wel een subsidie krijgt van meer dan een miljoen euro. En dat terwijl de band inmiddels wereldwijd volle zalen trekt. Dat leidt tot veel reacties.
Hol wil daar niet aan meedoen. Hij vindt het terecht dat De Staat subsidie krijgt. "Dat komt ook uit een ander potje dan ons subsidiepotje." Wel vindt de artistiek leider dat Overijssel er bekaaid af komt.
Er is overigens nog hoop voor Gnaffel. De Zwolse SP pleit voor een overbruggingskrediet, zodat de theatermakers op zoek kunnen gaan naar andere geldbronnen.

Geen gevolgen voor nieuwe voorstelling BOT Deventer

Zwolle is niet de enige plaats die getroffen wordt. De subsidieweigering betekent voor muziektheater BOT in Deventer dat er vanaf 2017 jaarlijks ruim 187.000 euro minder te besteden is.
Welke gevolgen dat heeft is nu nog niet te voorspellen. "Als over een paar weken iedereen weer terug is gaan we het erover hebben", zegt een woordvoerster.
Voor de nieuwe tourvoorstelling LEK, de opvolger van de voorstelling RAMKOERS, heeft het vooralsnog geen gevolgen. Voor LEK is op een andere manier een financiering geregeld. De voorstelling start dit najaar en gaat volgens de plannen door tot 2018.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.