nieuws

Zwolse wethouder Brink vaart mee op Love Boat; "Belangrijk om signaal af te geven"

Vorig jaar voer de Zwolse Love Boat voor het eerst mee
Vorig jaar voer de Zwolse Love Boat voor het eerst mee
"We vinden het als stadsbestuur verschrikkelijk belangrijk om dit signaal af te geven", vertelt wethouder Jan Brink van de gemeente Zwolle. Nadat hij vanochtend het regenboogzebrapad in Zwolle heeft geopend, vaart hij mee op de Love Boat tijdens de Canal Parade in Amsterdam.
Op de Zwolse boot zitten vertegenwoordigers van het Deltion College, mensen uit de homogemeenschap in Zwolle en een cameraploeg van de NCRV. "Zij maken een televisieprogramma waar ik niets over mag verklappen. Zij gaan mensen die niets met de Canal Parade hebben, laten ervaren hoe het is."
Veel op aangesproken
De afgelopen dagen werd Brink er veel op aangesproken. "De onverdraagzaamheid lijkt toch weer toe te nemen. Dan is het ook wel nodig om symbolisch te laten zien en te bevestigen van 'kijk, het is gewoon iets wat erbij hoort'. Het maakt onderdeel uit van het leven. Mensen mogen op basis van religie, afkomst en seksuele geaardheid kiezen en zichzelf zijn. Daar heb je ook symboliek voor nodig."
De Zwolse wethouder denkt dat dit juist nu moet gebeuren. "Je ziet dat reacties van mensen op gebeurtenissen heel extreem worden. Mensen zijn onzeker en angstig, omdat ze zien wat er in de wereld gebeurt. Een reflex daarvan is om dingen eenvoudiger voor te stellen dan ze zijn. En daarmee krijg je weer vooroordelen en die worden vervolgens weer makkelijk bevestigd."

De kunst blijft volgens Brink om niet te snel te oordelen. "De kunst blijft om elke keer te zien wat er gebeurt, je oordeel uit te stellen en nieuwsgierig te blijven en te kijken wat de beweegredenen van mensen zijn."

Oppassen voor teveel symboliek
Brink: "Je moet oppassen dat je door die symboliek te gebruiken de afstand niet vergroot. Het gaat er uiteindelijk om dat je een soort van ontspanning krijgt en de mens centraal stelt en niet je eigen beelden of de beelden die je hebt van andere groepering."

Kleding

De botenparade in Amsterdam staat er om dat de deelnemers weinig kleding aan hebben. Maar zo ver zal Brink niet gaan.
"We gaan op een Zwolse manier. Eenduidig, met hele mooie t-shirts en een blauwe broek. Zwolle gaat zich op een hele mooie manier presenteren en ik heb begrepen dat het een mooie dag wordt. Dus ik heb er zin in."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.