nieuws

LTO Noord over melkcrisis: "We zijn vergeten te produceren waar de markt om vraagt"

"Boeren zijn vergeten te produceren waar de markt om vraagt." Dat zegt LTO Noord voorzitter Erick Back uit Lutten in een reactie op de oproep van de Rabobank dat er een deltaplan moet komen om de melkcrisis op te lossen.
Back is het met de Rabobank eens dat er iets moet gebeuren, maar hij benadrukt dat de bank zelf met alle leningen die zijn verstrekt ook boter op het hoofd heeft.

'Veestapel niet inkrimpen'

Volgens Back is het een slecht idee om de veestapel in te krimpen als antwoord op de lage melkprijs. Wat hem betreft moet er met de zuivelproductie beter worden gelet op wat de consument wil in plaats van de productie zelf voorop te stellen.

Kunstmest erf op, dierlijke mest erf af

Daarnaast noemt de LTO Noord voorzitter het een rare tegenstelling dat er "op onze gronden kunstmest wordt aangevoerd en dierlijke mest wordt afgevoerd." Hij zegt dat er innovatie moet komen, maar hij maakt zicht tegelijkertijd zorgen over 'remmende' regelgeving. 
Ongeveer een derde van de melkveehouders zit nu krap bij kas door de dalende melkprijzen. De Rabobank zegt dat het roer in de sector nu om moet. Gebeurt dat niet, dan ontstaan er grote financiële problemen.

Snel door de reserves heen

Een gespecialiseerd accountantskantoor voor de landbouwsector heeft becijferd dat door de lage melkprijzen de helft van de veehouders binnen een jaar door de financiële reserves heen is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.