nieuws

Staatstoezicht op de Mijnen: uiterlijk 17 augustus toestemming voor afvalwaterinjectie aan NAM

Het duurt nog tot uiterlijk 17 augustus voor de NAM toestemming krijgt om weer afvalwater in de Twentse bodem te pompen. Dat zegt een woordvoerder van het Staatstoezicht op de Mijnen. Die instantie moet de onlangs gerepareerde pijpleiding waardoor het afvalwater wordt vervoerd, goedkeuren.Â
De NAM sprak eerder de verwachting uit dat komende week kan worden begonnen met het injecteren van het afvalwater dat overblijft bij oliewinning in Schoonebeek in Drenthe. 

Onderzoek kan nog even duren

Dat is ijdele hoop, want het Staatstoezicht op de Mijnen heeft zeker nog de hele komende week nodig om de pijpleiding te controleren, aldus de woordvoerder. "Wij zijn volop met dat onderzoek bezig en hebben nog tot 17 augustus de tijd om dat af te ronden aldus de woordvoerder. 
Wanneer het Staatstoezicht op de Mijnen een beslissing neemt over de pijpleiding, kan nu nog niet gezegd worden. 

Politiek doet oproep aan Kamp

Intussen vormt de regionale politiek een blok om minister Kamp er toe te dwingen zijn beloften na te komen. In een gezamenlijke brief herinneren zo'n twintig lokale en provinciale politici de minister aan een belofte die hij deed in een Kamerdebat in Maart. 
In dat debat beloofde de minister eerst met de Kamer in debat te gaan en dan pas een besluit te nemen over injectie van afvalwater in de Twentse bodem. Bovendien gaf de minister toen aan dat afvalwaterinjectie niet hervat zou worden tijdens het politiek reces. 
In de brief wordt nogmaals gerefereerd aan het gebrek aan draagvlak in de Twentse samenleving voor afvalwaterinjectie. Een petitie tegen afvalwaterinjectie werd 30.000 keer ondertekend.

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.