nieuws

Actiecomité Stop Afvalwater Twente vergadert vanavond over strijdplan

Pijpleiding NAM
Pijpleiding NAM
Actiecomité Stop Afvalwater Twente vergadert vanavond over de te nemen stappen nu het erop lijkt dat de NAM het lozen van afvalwater in de Twentse bodem weer wil hervatten.
"Vanavond bespreken we ons strijdplan," vertelt Freddy Mensink namens het comité. Op de stappen die de actievoerders mogelijk nemen, wil Mensink nog niet vooruit lopen. Vorige week liet hij doorschemeren zelfs een tentenkamp bij Rossum te overwegen.

Uiterlijk 17 augustus

Vorige week bleek dat het nog tot uiterlijk 17 augustus duurt voordat de NAM weer toestemming krijgt om weer afvalwater in de Twentse bodem te pompen. Staatstoezicht op de Mijnen moet de onlangs gerepareerde pijpleiding waardoor het afvalwater wordt vervoerd, goedkeuren.

De NAM sprak eerder de verwachting uit dat deze week kan worden begonnen met het injecteren van het afvalwater dat overblijft bij oliewinning in Schoonebeek in Drenthe.

Beloften nakomen

De regionale politiek vormt intussen een blok om minister Kamp er toe te dwingen zijn beloften na te komen. In een gezamenlijke brief herinneren zo'n twintig lokale en provinciale politici de minister aan een belofte die hij deed in een Kamerdebat in maart.

In dat debat beloofde de minister eerst met de Kamer in debat te gaan en dan pas een besluit te nemen over injectie van afvalwater in de Twentse bodem. Bovendien gaf de minister toen aan dat afvalwaterinjectie niet hervat zou worden tijdens het politiek reces.

Draagvlak

In de brief wordt nogmaals gerefereerd aan het gebrek aan draagvlak in de Twentse samenleving voor afvalwaterinjectie. Een petitie tegen afvalwaterinjectie werd 30.000 keer ondertekend.

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.