nieuws

Hasselt apetrots op Anna van der Breggen; vlag uit bij ouderlijk huis olympisch kampioene

Apetrots zijn ze in Hasselt. Anna van der Breggen, geboren en getogen in Hasselt, pakte gisteravond een gouden plak op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. En dus wappert vandaag de vlag bij het huis van haar ouders, op het gemeentehuis en op de kerktoren.
Een oranje racefiets en een partytent herinneren aan het feestje dat gisteravond werd gevierd, met zusje Gerdien en zwager Manuel voorop in de polonaise. 
"Het was heel gezellig, maar vooral heel erg spannend. Helemaal toen Annemiek van Vleuten helaas ten val kwam. Toen waren we een beetje in paniek, dat Anna dat niet zou gebeuren. We waren vooral heel erg blij toen ze over de streep kwam. We hebben allemaal een beetje last van onze keel, omdat we zo hard geschreeuwd hebben. We zijn superblij."
Manuel: "Het was heel gezellig, leuk om te vieren. Iedereen juichen en schreeuwen. Je weet niet wat je meemaakt."
Ook de buren zijn trots op de prestatie van hun oude buurmeisje. "Ik voel mij een olympische buurvrouw." Ook wethouder Dick Visserman is 'supertrots op Anna'.

"Ze staat nog ingeschreven in Hasselt"

Overal wordt gesproken over de Zwolse Anna van der Breggen. Maar volgens Visserman is dat niet juist.
"Wij hebben het hier gecontroleerd en ze staat nog steeds ingeschreven in de burgerlijke stand van de gemeente Zwartewaterland. Ik wil er geen ruzie over maken met Zwolle, misschien kunnen we ook wat samen doen, maar ze staat hier ingeschreven."

Huldiging optie voor Zwolle

Een woordvoerder van de gemeente Zwolle beaamt dat Anna van der Bruggen niet in Zwolle ingeschreven staat, maar dat de gemeente graag regionaal denkt en daarom ook trots te zijn op prestaties van streekgenoten uit buurgemeenten.
"Het was ons opgevallen dat ze ‘overal’ als Zwolse wordt genoemd, maar administratief klopt dat dus niet. In algemene zin zullen we Zwolse medaillewinnaars sowieso met een brief van harte feliciteren en in samenspraak met hem of haar bekijken op welke wijze na terugkeer uit Brazilië de geleverde prestatie gevierd kan worden. Een huldiging ligt dan een optie. Maar dat ligt natuurlijk ook aan wat de sporter zelf wil."

Feestje voor Anna
"We zullen ook ongetwijfeld hier een feestje voor Anna gaan bouwen", vervolgt Visserman. "Mits ze daar natuurlijk zelf aan mee wil werken. Dit moet eerst allemaal even bezinken. Wij moeten ons ook kunnen voorbereiden."
Over twee weken vindt in Hasselt het Euifeest plaats en volgens Visserman is dat een mooie gelegenheid. "Zoals het er nu naar uitziet, zou dat een hele mooie gelegenheid zijn om er aandacht aan te besteden. Wat we gaan doen, weten we nog niet."

Goud

Goud
Van der Breggen won gistermiddag tijdens de wegwedstrijd de gouden medaille. Het was de eerste Nederlandse medaille van deze Spelen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.