nieuws

Wielrenner Arnoud Nijhuis uit Balkbrug naar Paralympische Spelen

Hij is al tweevoudig wereldkampioen. Arnoud Nijhuis uit Balkbrug start op de Paralympische Spelen bij het wielrennen op de weg en op de baan. Hij is lichamelijk beperkt, maar fietst als de beste.
"Een binnenband wisselen, dat kan ik niet." vertelt de 27-jarige profwielrenner. Hij laat zijn te kleine hand zien. Hij heeft er geen grip mee. "Door het Poland syndroom mis ik veel spieren en zijn mijn enkels zwak. Arnoud heeft geen kuitspieren en hij mist ook de grote spier aan de linkerkant van zijn bovenlijf.
"Die band verwissel ik." Vol trots, met tranen in zijn ogen, vertelt vader Freek over de topprestaties van zijn zoon. "Toen hij geboren was, vertelde de arts ons dat hij weinig zelfstandig zou kunnen. Nou, dat hadden ze mis."

Voetbal of fietsen

Zonder zijn vader was Arnoud niet begonnen met fietsen. "Ik was gek op voetbal, maar ik had veel blessures. Mijn vader haalde me over om te gaan fietsen. En dat bleek ik goed te kunnen."
Arnoud toont weinig miniek. Ook kan hij zijn mond niet sluiten. Dit komt door het Möbius syndroom, een aangezichtbeperking. "Maar als hij wint, zien wij echt wel hoe blij hij is." Vrouwke Nijhuis, moeder van Arnoud gaat ook mee naar Rio. "En als hij die gouden plak wint, hoort de hele zaal het wel! Dan schreeuwen we samen van geluk." 

C1 categorie

Na de keuring is Arnoud in de C1 klasse geplaatst. Dat is voor de zwaarst gehandicapten. "Ik fiets tegen mannen die maar een been en een arm hebben." Maar dat is niet oneerlijk volgens Nijhuis. "Hun ene been is beter ontwikkeld dan mijn twee benen bij elkaar." Toch vertrouwen zijn ouders erop dat Arnoud met een plak naar huis gaat. "Maar ook zonder plak, mag hij zeker thuis komen." 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.