nieuws

Statushouders vertrekken uit school Elshof; Olst-Wijhe last 'time-out' in

De groep van 16 Eritreeërs die in de tijdelijke huisvesting op de Elshof wordt opgevangen, vertrekt gefaseerd naar verschillende opvanglocaties in Nederland. De asielzoekers voelden zich er niet thuis en hadden de hoop direct een eigen huurwoning te krijgen.
De gemeente Olst-Wijhe heeft in overleg met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers besloten een 'time-out' in te stellen.
Na het vertrek van de groep zal de opvang samen met de inwoners en vrijwilligers van de Elshof worden geëvalueerd. Daarna wordt besloten of de school een opvanglocatie blijft.

Opvang niet probleemloos

Verschillende oorzaken zorgden er volgens de gemeente voor dat de opvang op de Elshof 'niet probleemloos is verlopen'.
De statushouders waren teleurgesteld dat zij niet direct een eigen woning kregen en dat de school in het buitengebied staat. "Het zijn jonge mensen die in de verwachting leefden dat ze naar een stad zouden gaan of in ieder geval naar een plek die wat minder afgelegen zou zijn", laat de gemeente weten.
"Daarnaast was de begeleiding en de opvanglocatie de eerste dagen niet optimaal en was niet direct duidelijk wanneer ze zouden doorstromen naar een reguliere woning." De gemeente heeft binnen een week na aankomst een locatiemanager aangesteld en aanpassingen gedaan in het gebouw.

Vooraf bezoek in AZC

De gemeente Olst-Wijhe heeft naast de Elshofschool twee andere tijdelijke GVA-opvanglocaties. In ’t Zwervel in Wijhe kunnen is plek voor maximaal vijf statushouders, De Bron in Olst biedt plek aan tien personen.
Dit zogenaamde Gemeentelijk VersnellingsArrangement (GVA), waarin gemeenten woonruimte in kunnen zetten voor de tijdelijke huisvesting van vergunninghouders totdat definitieve plaatsing in de gemeente mogelijk is, moet er voor zorgen dat azc's sneller leegstromen. Bovendien moeten statushouders op deze manier sneller kunnen starten met de integratie in hun nieuwe woonplaats.
Na de ervaringen op de Elshof heeft Olst-Wijhe haar werkwijze gewijzigd bij toekomstige statushouders. "Als bij ’t Zwervel of bij De Bron plekken vrijkomen, dan bezoekt de gemeente de toekomstige statushouders vooraf in het AZC. Tijdens die gesprekken krijgt de statushouder informatie over de locatie, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.