Natuurgebied vliegveld Twente zorgt voor overlast, maar ondernemers varen er wel bij

Er wordt gecrost met motoren en honden lopen los rond. Maar het nieuwe openbare natuurgebied op de voormalige vliegbasis Twenthe biedt zeker ook voordelen. Bijvoorbeeld voor de horeca, die baat heeft bij de vele nieuwe bezoekers.

Half april kreeg Twente er zo'n 130 hectare nieuw natuurgebied bij toen een deel van de vroegere vliegbasis werd opengesteld voor publiek. Er waren paden aangelegd en de natuurliefhebber kan er sindsdien dag en nacht terecht. Een opsteker voor met name de horeca in de buurt, maar er zijn ook klachten.

Naast de paden

"Dat zijn geen zaken die vanzelf overwaaien", zegt Gerry Waanders van Area Development Twente (ADT).

"We moeten er zeker gericht actie op blijven voeren. Bijvoorbeeld door de borden die er zijn anders neer te zetten. Nu vallen ze te weinig op, omdat ze naast de paden liggen. Dat moet anders en dat gaat ook zeker anders worden. Maar zoiets heeft nu eenmaal tijd nodig."

Niet overdrijven

Ook ondernemer Frank Kleinsman van het gelijknamige restaurant aan de Weerseloseweg merkt dat de overlast is toegenomen. "Maar we moeten het niet overdrijven", voegt hij eraan toe.

"Ik denk ook dat het tijd nodig heeft. En we hebben met buren en bijvoorbeeld ook de wijkagent een groeps-app, waarmee we elkaar op de hoogte houden van opmerkelijke zaken. Dat werkt echt."

Dertig appeltaarten per maand

Wat betreft de omzet ziet hij alleen maar een stijging sinds de openstelling van het nieuwe natuurgebied. "De jongens in de keuken bakken inmiddels zo'n dertig appeltaarten per maand. Dat was voorheen nog niet eens de helft. En nu praat ik alleen voor mezelf. Maar ijk denk dat ook andere zaken in bijvoorbeeld Lonneker zeker vruchten plukken hiervan."

Volgens Gerry Waanders van ADT is het niet mogelijk om constant bewaking in hert gebied rond te laten lopen. "Dat is praktisch niet te realiseren. We hebben wel toezicht, maar dat is maar een uur of twaalf per week. Het moet vooral van de mensen zelf komen. Dat ze weten dat het niet de bedoeling is hier te gaan motorcrossen en dat de honden aan de lijn moeten om de natuur met rust te laten."

Meer over dit onderwerp:
Vliegbasis Twenthe overlast Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren