nieuws

Project LangGezond helpt ouderen in Overijssel online om gezond te blijven

We worden gemiddeld steeds ouder, maar hoe doe je dat zo gezond mogelijk? Het programma LangGezond ondersteunt ouderen daarbij met een online trainingsprogramma. LangGezond is genomineerd voor een Europese prijs voor innovatie in de zorg.
In de vier Overijsselse gemeenten Enschede, Hengelo, Twenterand en Tubbergen draait het programma LangGezond. Alle inwoners tussen de 65 en 75 jaar kunnen eraan meedoen. Ze krijgen tips en trainingen op gebied van bewegen, balans, voeding en geheugen, met als doel om ook na hun 75-ste zo gezond mogelijk te blijven.

Online trainen

Ouderen kunnen het programma online volgen op hun computer. Ze krijgen oefeningen op maat en duidelijke uitleg met hulp van filmpjes. Om gemotiveerd te blijven, zijn er ook spelletjes gekoppeld aan het programma. Ouderen die liever niet via de computer oefenen kunnen het programma ook volgen bij een fysiotherapeut, of met hulp van vrijwilligers.
De onderzoekers zien wel dat een groeiend aantal 65-plussers prima overweg kan met de computer, en het ook prettig vindt om het programma thuis online te volgen. Ze kunnen de oefeningen dan op hun eigen tijd doen en waar ze maar willen.

Prestigieuze prijs

Het programma LangGezond is ontwikkeld door Roessingh Reasearch en Development en Universiteit Twente, met subsidie van de Europese Unie. Het programma is genomineerd voor de Innovation Radar Prize, een internationale prijs voor innovatie in de zorg.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.