nieuws

Wennemars: 'Ik heb ook wel eens een biertje tijdens de Spelen gedronken'

Erben Wennemars pakte tijdens de Olympische Spelen ook wel eens een biertje
Erben Wennemars pakte tijdens de Olympische Spelen ook wel eens een biertje
Erben Wennemars heeft ook wel eens een biertje gedronken tijdens de Olympische Spelen, buiten het olympisch dorp. "Ik heb ook wel meerdere nachtjes buiten het olympische dorp geslapen," vertelde de Dalfsenaar vandaag op NPO Radio 1.Â
Turner Yuri van Gelder is weggestuurd van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro omdat hij de "normen en waarden binnen TeamNL op grove wijze heeft geschonden." Oud-schaatser Erben Wennemars reageerde op Radio 1 op die beslissing.
Van Gelder heeft volgens een persbericht van NOC*NSF zaterdagavond het olympisch dorp verlaten. Hij zou alcohol hebben genuttigd buiten het dorp en kwam pas in de vroege uurtjes terug.

Zin in een feestje
"Er zit zóveel druk op die Olympische Spelen. Ik wil het niet voor hem opnemen, maar ik wil hem ook niet neersabelen," vertelt Wennemars. "Er worden gelijk grappen gemaakt en iedereen heeft al een oordeel over Yuri, maar bij de Olympische Spelen is zoveel druk en zoveel stress. Op het moment dat je dan die prestatie gehaald hebt dan komt die ontlading en dan heb je zin in een feestje."
Wennemars heeft ook wel eens buiten het olympisch dorp een biertje gepakt, bekent hij. "Er waren ongetwijfeld wel regels, maar als ik buiten het olympische dorp wilde gaan, dan deed ik dat gewoon."

Standje van chef de mission
"Vroeger kon er veel meer, toen was het wat losser", vertelt Wennemars. "Ids Postma heeft zijn gouden medaille in 1998 goed gevierd." Postma werd toen niet naar huis gestuurd maar kreeg wel een standje van chef de mission Ard Schenk. Ook moest Postma de schade na het feestje vergoeden.
Wennemars denkt dat er meer aan de hand is dan alleen het gebruik van alcohol. "Er moet uitleg komen. De Spelen zijn het allerbelangrijkste, dan wordt je toch niet weggestuurd als je een paar biertjes gedronken hebt?"
Het gesprek met Wennemars op NPO Radio 1 is hier terug te luisteren. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.