nieuws

Politie in Oost-Nederland gebruikte zwarte doos bij drie auto-ongelukken

Politie gebruikt zwarte doos bij ongelukken
Politie gebruikt zwarte doos bij ongelukken
De politie in Oost-Nederland heeft de gegevens van de zwarte doos bij drie ernstige auto-ongelukken gebruikt. Daarvoor is speciale apparatuur aangeschaft die de informatie die de Event Data Recorder (EDR) registreert en kan uitlezen. Dat meldt Omroep Gelderland.
De zwarte doos in de auto legt, net zoals in een vliegtuig, de data vast van de locatie, snelheid, tijd, de werking van de airbags en de stand van de pedalen.
Zo kan de politie de zwarte doos gebruiken als betrouwbare getuige van de laatste seconden vlak voor een autocrash. De zwarte doos vervangt het onderzoek op de plaats van het ongeval niet.

Welke auto's hebben een zwarte doos? 
Welke bestuurders een zwarte doos in de wagen hebben, is niet duidelijk. Het computersysteem zit bij het ene automerk wel ingebouwd en bij het andere niet. Auto's van Toyota en Volvo zouden er vanaf een bepaald bouwjaar een hebben. 
In Oost-Nederland is bij drie ongevallen met doden en gewonden de zwarte doos al uitgelezen. Naast deze regio hebben ook zes andere politie-regio's uitleesapparatuur aangeschaft, na een succesvolle proef bij de politie in Rotterdam. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.