nieuws

Twaalf meter hoog kunstwerk uit Zwolle moet rustpunt creëren op Lowlands

Het wordt de blikvanger op het driedaagse muziekfestival Lowlands. Het twaalf meter hoge stalen kunstwerk van de Zwolse kunstenaar Ronald Westerhuis. Vandaag ging het negenduizend kilo wegende gevaarte op transport naar Biddinghuizen.
Het kunstwerk, dat de naam Liquid kreeg, ziet eruit als een stalen gatenkaas. In de grote roestvrijstalen gaten komen witte licht armaturen die straks meedeinen op het ritme van de muziek. Door het aan- en uitgaan van de lichten zien de grote gaten er straks uit als luchtbellen die uiteen spatten.

Rustpunt

"Omdat het op het festival al hectisch genoeg is, proberen we met het witte licht een rustpunt te creëren", aldus Westerhuis. "Ik stel me voor dat het een gemakkelijke ontmoetingsplek voor mensen op het festival terrein wordt."
De organisatie van Lowlands nodigt jaarlijks kunstenaars uit om het terrein aan te kleden. In 2011 maakte de Zwolse kunstenaar ook al een immens kunstwerk voor het muziekfestival. "Het leuke van Lowlands is dat mijn werk met een hele nieuwe doelgroep in aanraking komt", aldus Westerhuis

9000 kilo staal

Vandaag wordt het zware kunstwerk met behulp van een kraan rechtop gezet en stevig verankerd met behulp van een aantal betonnen elementen. "De montage vergt tijd en is een secuur werk, want een kunstwerk van 9000 kilo moet natuurlijk niet tussen het publiek omvallen." 
Na het driedaagse muziekfestival keert het kunstwerk terug naar Zwolle, waar het op termijn hoogstwaarschijnlijk een plek krijgt op het Broerenkerkplein in de binnenstad. Vlak voor de deur van boekhandel Waanders.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.