nieuws

Nieuw terrasbeleid maakt horecaondernemers in Deventer boos

Parasols met reclame, een menukaart aan de gevel of een halve meter terras teveel in gebruik. Dat alles kan de horecaondernemers op de Brink in Deventer duur komen te staan, met boetes die oplopen tot duizend euro. Het beleid is al in 2012 vastgesteld, maar wordt nu pas streng gehandhaafd.
Dat geeft veel irritatie bij de horecaondernemers. Volgens Hans Hubert van de horecabond Deventer is er veel onvrede over het optreden van het gemeentelijk toezicht. "Het zijn allemaal kleine dingen die nu opeens niet meer mogen. Een menubordje aan de gevel dat er al twaalf jaar hangt, of een bord op één van de deuren waarop alle speciaalbieren staan, het mag niet meer. We hebben het gevoel dat de gemeente doorslaat in het handhaven van de regels."

Fikse boetes

Op zich zijn de horecaondernemers het met de gemeente eens dat de verrommeling van De Brink met schreeuwende reclame-uitingen tegengegaan moet worden. Maar wat er nu gebeurt is volgens hen extreem en buiten proportie.
Bovendien is de tijd die de ondernemers krijgen om zaken aan te pakken erg kort. Parasols met reclame moeten bijvoorbeeld binnen tien dagen weg zijn, anders dreigt een fikse boete die in sommige gevallen kan oplopen naar vijfduizend euro. 

Gemeente 'mist gevoel voor situatie ondernemers'

"De gemeente mist ieder gevoel voor de situatie van de ondernemers," zegt horecaondernemer Marjo Tien. "Ik vind het op zich een goede zaak dat ik mijn parasols met reclame moet vervangen, geen probleem."
"Maar die dingen moeten besteld en gemaakt worden en daar gaat een behoorlijke tijd overheen. Ik kan mijn klanten in de tussentijd niet in de zon of regen laten zitten. Enig begrip daarvoor zou welkom zijn", aldus Tien.

Horeca en gemeente in september opnieuw om tafel

De horecabond Deventer heeft in september overleg met de gemeente en zal de klachten over het strenge terrasbeleid opnieuw onder de aandacht brengen. "We hopen dat de gemeente dan samen met ons wil kijken naar zaken die wel en niet kunnen. Het moet wel mogelijk blijven om je als horecaondernemer op bescheiden wijze van andere eet- en drinkgelegenheden te onderscheiden", aldus Huberts.
De gemeente Deventer laat weten dat niet alle ondernemers moeite met het strengere terrasbeleid hebben.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.