nieuws

Waterschap wil af van exotische planten Bornsche Beek

Exotische planten geven overlast in de wateren van Overijssel, waaronder de Bornsche Beek. Als de soorten die er groeien niet weg worden gehaald, zorgen ze ervoor dat de beek overstroomt.
Het Waterschap Vechtstromen vaart daarom elke drie weken door de beek om de exotische planten weg te halen.

De boosdoener

De waterteunisbloem is de grote boosdoener in de Bornsche Beek. Dit plantje kan dertig centimeter per dag groeien wanneer het warm weer is. "Je ziet deze heel veel in stedelijk gebied, omdat mensen hier hun vijverplanten uitzetten", zegt Wiel Dammers van het Waterschap Vechtstromen.
"Binnen een half jaar kan een klein plantje uitgroeien tot een meterslange plant, maar dan groeit de plant ook nog eens in de dikte. Je krijgt dan echt een plakkaat over je water heen."

Goede bedoelingen

De exotische planten komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar worden vaak als vijverplant gebruikt in Nederland. "Mensen hebben het vaak te veel. Ook bij hen groeit de vijver helemaal dicht", vertelt Dammers. "Op dat moment zien ze een kale sloot, een kale beek en wordt er gedacht: 'Waar kan ik dat nou net zo mooi neerzetten als bij mij in de vijver?'"

Oproep van het waterschap
Het waterschap roept inwoners op om vijver- en aquariumplanten geen tweede leven te geven in openbare wateren. Het waterschap verwijdert al zo veel mogelijk 'probleemplanten', maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen.
"Het zou beter zijn als de planten bij het gft-afval zouden gaan, in plaats van in de sloot. Dat zou veel beter zijn en ook kostenbesparend zijn voor het waterschap."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.