nieuws

Circulaire economie, groot in Overijssel?

Het nieuwe modewoord ‘circulaire economie’ gaat als een lopend vuurtje door Overijssel. Bij BMA Ergonomics in Zwolle pakken ze dat op door duurzame bureaustoelen te produceren en de gemeente Enschede wil het kopje koffie duurzamer maken.
In de circulaire economie worden producten en materialen hergebruikt en behouden grondstoffen hun waarde. Het is te vergelijken met recycling maar dan net even anders. “Ik zou het meer omschrijven als ‘upcycling’. Met recycling geef je een product een tweede leven maar behoud je nooit de kwaliteit die je aan het begin had. Dat is bij circulaire economie wel het geval”, zegt Marlous Goeman van Natuur & Milieu Overijssel.
Bij 'BMA ergonomics' in Zwolle worden bureaustoelen gemaakt die langer meegaan dan de gemiddelde stoel. De stoelen zijn opgebouwd uit onderdelen die makkelijk te vervangen zijn. Zo hoeft niet de gehele stoel vervangen te worden als bijvoorbeeld de rugleuning kapot gaat. De stoelen kunnen daardoor zelfs geleased worden. De stoelen die ingeruild worden gaan dan terug naar BMA en deze worden weer opgeknapt en verkocht.
Ook de gemeente Enschede wil mee in deze circulaire economie. Zo wordt er onderzocht of ook het kopje koffie duurzamer kan. De komende maanden bekijkt de gemeente met lokale ondernemers hoe die duurzame koffie en thee, maar misschien ook wel koude dranken kan worden ingekocht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.