nieuws

Slapeloze nachten en schade; Wilsum is klaar met de steenmarter

Wilsum is klaar met de steenmarter
Wilsum is klaar met de steenmarter
In Wilsum zijn ze helemaal klaar met de steenmarter. "Het lijken wel puppy's die een feestje vieren op het dak", vertelt Mascha Heldoorn van Dorpsbelangen Wilsum. De vereniging verzamelt sinds kort, samen met de gemeente Kampen, alle meldingen van overlast en schade door steenmarters. Maar de aanpak van de beestjes blijkt lastig.
"De steenmarter is beschermd, dus ze mogen niet worden afgeschoten. Wat wettelijk alleen mag, is ze vangen in een kooi en ze ergens anders uitzetten. Maar daar schiet je niets mee op. Bovendien zijn het slimme diertjes. Een buurman had een steenmarter gevangen in een zelfgemaakte kooi. De volgende dag was de steenmarter verdwenen. Hij had zich door een steigerplank gebeten."

Nesten dichtgooien

Door alle meldingen te verzamelen, hopen Dorpsbelangen Wilsum en de gemeente Kampen de nesten van de steenmarters te vinden. "Die kunnen dan dicht worden gegooid. Maar het probleem is dat ze vervolgens weer ergens anders opduiken."
De meldingen uit Wilsum komen uit het hele dorp en de lijst met voorbeelden die ze opsomt zijn oneindig. "Laatst vonden mensen een steenmarter in hun voorraadkast toen ze terugkwamen van vakantie. Wij hebben er zelf ook last van. Ze gaan gewoon alle hoeken van het huis af. Het lijkt net een McDrive voor ze."

Schade

Voor hoeveel schade de steenmarters in Wilsum tot nu toe hebben gezorgd, weet Heldoorn niet. "Maar het is een serieus probleem. Ze maken niet alleen lawaai, ze knagen ook aan kabels van auto's en zonnepanelen. En de verzekeraar vergoedt de schade niet in alle gevallen."

Wetswijziging

Volgens Heldoorn begeven de beestjes zich vooral op het platteland en rukt het diertje steeds verder op. "Nu zitten ze al in de dorpen, straks komen ze ook in de stad. En ze eten niet alles op, maar slepen het mee naar hun nest. En dat zorgt ook weer voor ongedierte."
De enige oplossing is volgens Heldoorn een wetswijziging. "Ik heb begrepen dat er meer dorpen zijn die de klachten verzamelen en hopen dat de Tweede Kamer iets gaat veranderen. Maar nu kunnen we niets anders dan de klachten verzamelen en de nesten dichtgooien."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.