nieuws

Burgerbelangen Enschede bezorgd om opslag extra kernafval; Ahaus overweegt juridische stappen

Burgerbelangen is bezorgd voor de extra opslag van kernafval
Burgerbelangen is bezorgd voor de extra opslag van kernafval
Burgerbelangen Enschede maakt zich zorgen over de mogelijke opslag van extra radioactief kernafval in het Duitse Ahaus. Ook de gemeenteraad van de Duitse grensplaats is bezorgd en onderzoekt of er juridische stappen kunnen worden genomen.
Het Duitse Federale Bureau voor Stralingsbescherming (FBvS) verleende eind vorige maand een vergunning aan de opslag in Ahaus om uit te breiden met 152 containers radioactief kernafval. Dat afval komt uit de stilgelegde kernreactor Jülich.
Ahaus is hier sterk op tegen en vindt de vergunningsverlening veel te voorbarig. Er zou onvoldoende naar alternatieve opslagmogelijkheden zijn gekeken.

Risico voor Twente
"Naast de opslag in Ahaus hebben wij als directe buurgemeente en Euregio-partner ook nog te maken met de bovengrondse opslagplaats op het terrein van Urenco in Gronau. Daarnaast is er ook nog het risico van het uraniumverrijkingsbedrijf Urenco in Almelo", vertelt Ben Sanders, raadslid van Burgerbelangen Enschede.

"Wij vinden dat deze twee opslagterreinen binnen een straal van vijf kilometer een verhoogd risico is voor met name de regio Twente.  Bovendien heeft de opslag in Ahaus al eerder aangekondigd dat er de komende jaren meer radioactief kernafval in Ahaus wordt opgeslagen."
Burgerbelangen wil van het college van burgemeester en wethouders van Enschede weten of zij op de hoogte is van de situatie. Ook wil de partij weten of bekend is wat de extra risico's zijn bij een eventueel ongeval.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.