nieuws

Werkstraf geëist tegen graffitispuiter uit Hengelo die politie beledigde met tags

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo
Tegen een 27-jarige graffitispuiter uit Hengelo is een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf geëist omdat hij zeker honderd keer graffiti had gespoten in zijn stad. Met die graffiti beledigde hij de politie.
Dat zei de officier van justitie vanmorgen tijdens de strafzaak voor de rechtbank in Almelo.

'All Cops Are Bastards'

ACAB, oftewel 'all cops are bastards'. Dat was het handelsmerk van de 27-jarige man uit Hengelo. Hij spoot het niet alleen meermaals op gevels van politiebureaus, maar eigenlijk overal op. Op gevels van woningen, ramen van winkels en op aanhangers.
De schade is enorm, een schoonmaakbeurt kost als snel 300 euro en kan oplopen tot meer dan 10.000 euro. De zaak werd dan ook bijgewoond door meerdere slachtoffers, die willen ruim 16.000 euro van de graffitispuiter.

Twee keer opgepakt

De 27-jarige werd in december 2014 voor het eerst opgepakt. Hij werd betrapt door de eigenaar van een zonnestudio die hem meteen bij de kladden greep, maar liet gaan na de belofte dat er de volgende dag schoongemaakt werd. Hij maakte nog wel even een foto van het identiteitsbewijs van de man en speelde die door naar politie.
Dat was een mooie meevaller voor de politie, omdat er al een onderzoek liep. De 'ACAB'-graffiti van de verdachte was inmiddels een behoorlijke plaag geworden. De man werd aangehouden en hij bekende. Na een paar dagen voorarrest werd hij, in afwachting van zijn strafzaak, vrijgelaten.
De aanhouding en dreigende strafzaak hielden de Hengeloër niet tegen om opnieuw heel Hengelo vol te spuiten met graffiti. En een jaar later, in december 2015, liep hij opnieuw tegen de lamp.

Graffitiverslaving

Volgens de reclassering is de Hengeloër verslaafd aan graffiti. Voor die verslaving moet hij worden behandeld.
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.