nieuws

De zilveren plak van voormalig olympiër Herman Ponsteen uit Nijverdal

De 63-jarige Herman Ponsteen uit Nijverdal behaalde in de jaren ’70 en ’80 grote successen als wielrenner. Zijn beste resultaat behaalde hij als baanwielrenner op de Olympische Spelen van Montreal in 1976. Op de individuele achtervolging kon hij zijn Duitse concurrent Gregor Braun net niet kloppen. Ponsteen won zilver.
Herman kijkt met veel belangstelling naar de Olympische Spelen en uiteraard naar het baanwielrennen. “De sport is bijna niet meer te vergelijken met de tijd waarin ik fietste. Het verschil tussen een renner van toen en nu is wel dertig kilo. Er worden grotere verzetten gereden en de jongens zijn veel breder en steviger gebouwd. Van een krachthonk hadden wij in die tijd nog nooit gehoord”, zegt Herman.
Op de vraag of hij vertrouwen heeft in baanwielrenner Jeffrey Hoogland uit Nijverdal? “Ik sprak hem onlangs nog bij een wielercafé en toen heb ik hem gezegd dat hij voor goud moet gaan. Risico nemen en alles op alles zetten voor die gouden plak. Fysiek is hij in orde maar nu moet hij nog zorgen dat hij die kracht op de pedalen kan overbrengen en mentaal gefocust blijft. Ik heb er vertrouwen in”, aldus de oud-olympiër. De prestaties van Hoogland vielen echter tegen in Rio. De baanwielrenner uit Nijverdal behaalde een zesde plek op de teamsprint en kwam op de individuele sprint niet verder dan de achtste finale.
Herman Ponsteen heeft tegenwoordig een fietsenzaak in Rijssen waar hij oude versleten stadsfietsen oplapt en verhandeld. Tussen de oude fietsen staat een hele bijzondere fiets, de baanfiets waarmee Ponsteen in 1976 de zilveren plak behaalde. “Over het algemeen ben ik niet overdreven trots, dat past ook niet bij mij. Maar deze fiets blijft iets speciaals hebben”, aldus Herman.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.