nieuws

Idee van Brandweer Twente en Saxion in de race voor innovatieprijs Brandweer

Brandweer Twente in race voor innovatieprijs
Brandweer Twente in race voor innovatieprijs
Een idee van Brandweer Twente en Saxion hogescholen is in de race voor de Jan van der Heydenprijs, een innovatieprijs van de brandweer. Dankzij Mobile Sensing for Safety (MoSeS) ziet de bevelvoerder op een tablet op een plattegrond de locatie van de manschappen, droge blusleidingen en de tankautospuit.
De Twentse inzendingen is één van de drie genomineerden. Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland is ook in de race voor de prijs met de Risico Analyse Monitor, een model om risico's van gebouwen in kaart te brengen.
Veiligheidsregio Utrecht is de derde genomineerde met de Talentenbank, waarmee talenten van de vrijwilligers centraal gebundeld worden binnen een Veiligheidsregio.

MoSeS

MoSes helpt een bevelvoerder van de brandweer zijn manschappen in een groot gebouw te volgen. Ook geeft het zicht op hun fysieke gesteldheid. Dit alles wordt real-time weergegeven op een tablet, zodat de bevelvoerder op een plattegrond de locatie van de manschappen, droge blusleidingen en de tankautospuit ziet. 
Op basis van deze informatie kan de bevelvoerder een beter en veiliger besluit nemen.

Stemming

Op het congres van Brandweer Nederland, op 6 oktober in Enschede, presenteren de drie genomineerden hun idee met een korte film. Daarna kan er gestemd worden en wordt de winnaar van het beste idee van 2016 bekendgemaakt.

Jan van der Heydenprijs

De Jan van der Heydenprijs is in 2008 in het leven geroepen om alle brandweerkorpsen van elkaars ideeën te laten profiteren. Jaarlijks wordt deze prijs uitgereikt aan een korps binnen Brandweer Nederland met een vernieuwend idee.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.