nieuws

Straatverkopers niet meer op een kluitje; ondernemers sceptisch over uitvoering

Straatverkopers staan vanaf volgende maand niet meer op een kluitje in de stadscentra. De landelijke branchevereniging voert een systeem in waarmee de colporteurs beter over de stad verdeeld worden. Ondernemersvereniging Citycentrum Zwolle juicht dat toe maar ziet toch meer heil in het beperken van het aantal straatverkopers.Â
De belangenvereniging voor ondernemers in het Zwolse centrum constateert dat het knelpunt in de Diezerstraat ligt. "Het kan de oplossing zijn voor de overlast in de Diezerstraat", zegt voorzitter van Citycentrum Zwolle Peter Pels.

Toch nog niet helemaal overtuigd

Pels is nog sceptisch. "We moeten eerst maar eens wat ervaring opdoen met het systeem en dan verder kijken." 
Om de zoveel meter staat er wel een verkoper in de Diezerstraat wat voor veel irritatie zorgt bij de winkeliers en het winkelend publiek. "Het loopt de spuigaten uit. Er moet eigenlijk een beperking komen op de hoeveelheid verkopers op een bepaalde plek en tijd." 

Aandacht vragen beloond

Pels is wel blij dat de branchevereniging het probleem onder ogen ziet.
"We proberen al twee jaar aandacht bij de gemeente te vragen over de hoeveelheid verkopers in de straat. Maar het lukte nooit om iets af te spreken. Dat nu de branchevereniging ook gaat helpen, is alleen maar mooi." 

Hoe werkt het systeem?

In de stad worden plekken aangewezen waar de straatverkopers mogen staan met een maximum van drie verkopers. De verkoper meldt zich aan binnen het systeem en kan zo die plek toe-eigenen. Andere verkopers moeten een andere plek zoeken.
Deze regeling geldt voor zowel goede doelen als verkopers met commerciële doeleinden. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.