nieuws

Universiteit Twente laagst gekwalificeerde van het land in mondiale top 500

Universiteit Twente
Universiteit Twente © Universiteit Twente
Universiteit Twente is de slechtst scorende universiteit van ons land op de Shanghai Ranking, de wereldranglijst van universiteiten. Wel stijgt de universiteit een paar plekjes op de mondiale ranglijst.
In 2014 en 2015 bezette UT een gedeelde elfde plek van de toen nog dertien reguliere Nederlandse universiteiten in de lijst. Dit jaar is dat twaalfde plek en de laatste plek van de Nederlandse universiteiten. Tilburg is uit de top 500 gevallen.  
Op de wereldranglijst stijgt de universiteit wel een beetje. Waar de Enschedese universiteit sinds 2013 licht daalde op de wereldranglijst, is dit jaar weer de stijgende te zien. Universiteit Twente blijft tussen de 300ste en 400ste plek schommelen. 

UT landelijk niet slechtst

Universiteit Twente is zeker niet de slechtste universiteit van Nederland. De Shanghai Ranking geeft een ranglijst van de 500 beste universiteiten van de hele wereld. In die ranking staan er 12, maar Nederland heeft er meer. Onder meer de universiteit van Tilburg komt daarom niet in de lijst voor. Er zijn in totaal 1200 universiteiten onderzocht.
Afbeelding: Shanghai Ranking

Van de Nederlandse universiteiten staat Universiteit Utrecht het hoogst op de ranglijst, op de voet gevolgd door de Universiteit van Groningen. Utrecht bezet plek 65 op de wereldranglijst, Groningen plaats 72. 

Welke universiteit is de beste van de wereld?

Op de wereldranglijst staat Harvard op de bovenste plek, gevolgd door Stanford.
De beste universiteit van Europa is volgens Shanghai Ranking Cambridge.
Hoeveel universiteiten worden onderzocht?
De Shanghai Ranking monitort wereldwijd in totaal zo'n 1200 universiteiten.
De beste 500 worden jaarlijks in de ranglijst opgenomen. 

Waar worden universiteiten op beoordeeld?

Bij de beoordeling wordt onder meer gekeken naar de kwaliteit van het onderwijs en hoeveel afgestudeerden een Nobelprijs of een prijs in hun vakgebied wint. Langs diezelfde meetlat worden ook de docenten gelegd. 
Ook het aantal publicaties in wetenschappelijke tijdschriften en de referenties naar onderzoekers van de universiteit worden meegewogen bij de beoordeling. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.