nieuws

Enschede pareert kritiek op werkwijze bij bescherming naoorlogse panden

De gemeente Enschede is blij met alle aandacht voor naoorlogse monumenten. Dat zegt wethouder Jeroen Hatenboer in een reactie op het initiatief van monumentenorganisaties Bond Heemschut en de Stichting het Cuypersgenootschap. Die gaan proberen via de rechter af te dwingen dat Enschede twaalf gebouwen een beschermde status geeft.
Het gaat om panden uit de wederopbouwperiode die volgens de twee bonden een gemeentelijk monument moeten worden. Maar Enschede besloot vorig jaar dat er geen beschermde status komt voor de panden; een bezwaar tegen dat besluit heeft niets opgeleverd.

Wat doet de gemeente nu?

De gemeente wil wat de panden betreft niet meer via de monumentenlijst werken. In plaats daarvan legt de gemeente zaken vast via het bestemmingsplan. Als gevolg zijn de monumenten alsnog optimaal beschermd, aldus Hatenboer.
Volgens Hatenboer is er verschil van inzicht hoe de monumentale status van de panden het best beschermd kan worden. De rechter moet nu oordelen welke methode het beste is.

Vertrouwen

Volgens Vervat is de werkwijze via het beschermingsplan bij de meest bijzondere gebouwen niet afdoende. Hatenboer laat desondanks weten de rechtzaak met vertrouwen tegemoet te zien: "We staan vrij sterk."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.