nieuws

PvdD wil dat organisatie Luttenbergs Feest zwientie tikken afgelast

Het zwientie tikken tijdens het Luttenbergs Feest is opnieuw onderwerp van discussie. De Overijsselse fractie van de Partij voor de Dieren wil dat de organisatie van het feest het evenement afgelast, maar dat is de organisatie niet van plan.
Het zwientie tikken is veel dierenwelzijn-organisaties al jaren een doorn in het oog. Zondag wordt het Open Nederlands Kampioenschap in Luttenberg gehouden, reden voor de PvdD om aan de bel te trekken. 

'Wel en wee in het geding'

"Het is niet meer van deze tijd", zegt fractievoorzitter Lia van Dijk. Ze heeft de organisatie gebeld en verzocht het zwientie tikken af te gelasten. "Het wel en wee van het dier komt in het geding. Het dier wordt losgelaten in een arena met duizenden toeschouwers en harde muziek en vervolgens achtervolgd."
Volgens de organisatie is het wel en wee van het varken helemaal niet in het geding. De dieren worden goed voorbereid op het evenement. Zo komen ze van tevoren op een kinderspeelplaats al in aanraking met mensen en er wordt af en toe muziek gedraaid. 

Overweging

Afgelasten is geen optie dus, tenzij de organisatie veel signalen krijgt van mensen die vinden dat er geen levende dieren gebruikt worden. "Dan zullen we het in overweging nemen." 
Van Dijk roept daarom op om zoveel mogelijk brieven en e-mails naar de organisatie te sturen en die er van te overtuigen te stoppen met het gebruiken van varkens. "Neem een voorbeeld aan Langedijk in Friesland. Daar zijn de levende dieren sinds 2014 vervangen door mensen in een varkenspak. En dat levert nog net zo veel plezier op."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.