nieuws

Moeder handbalster Martine Smeets: 'Het is fantastisch om op de Spelen te zijn'

"Onvoorstelbaar, dit had ik een paar dagen geleden niet kunnen denken." Ans Smeets uit Geesteren, de moeder van Olympisch handbalster Martine Smeets, is ontzettend blij dat ze haar dochter toch nog kan aanmoedigen in de kwartfinales van handbal in Rio de Janeiro.Â
Via een winactie wonnen de ouders van Martine een reis naar Rio. "Ik had ons aangemeld voor de winactie, gewoon om te proberen. We winnen nooit wat", vertelt Ans vanuit Rio. 

Reis naar Rio te duur

Maar er kwamen meer aanmeldingen binnen voor Ans en haar man Rento. "Sharmaine van Taekwondovereniging uit Almelo heeft de hele actie op touw gezet. Zij weet wat handbal voor ons betekent en heeft vele mensen aangespoord om ons aan te melden." 
"Ik heb van ATPI, de event- en reisorganisatie die de winactie verzorgt, begrepen dat ontzettend veel mensen ons hebben aangemeld. Heel bijzonder."
"De reis naar Rio is duur, dat konden we zelf niet betalen. Daar hadden we dan zoveel voor moeten laten, bijvoorbeeld het WK, met de kans dat ze niet eens de kwalificatie op de Spelen zouden halen. Maar nu we er, dat is echt fantastisch."

"Heel anders dan Geesteren"

"We zitten in een hotel in Copacabana, met uitzicht op het strand. Echt wat een wereldstad, heel anders dan Geesteren."
De ouders hebben hun dochter nog niet gezien of gesproken. "We hebben geen accreditatie om het Olympisch dorp in te mogen. Zelfs als ouders mag je niet zomaar naar binnen.

Geen verrassing voor Martine

"We hebben Martine wel verteld dat we komen. Ik wilde niet als verrassing ineens op de tribune zitten met de kans dat ik haar uit haar focus haal."
"We hopen haar natuurlijk even te zien en te spreken na de wedstrijd. Maar dan zal ze wel weer snel de bus in moeten, regels zijn regels. Ik ben al blij dat we er zijn."

"Als we maar bij handbal kunnen zijn"

De ouders mogen meerdere wedstrijden bekijken in Rio. ATPI heeft voor het stel geregeld dat ze naar handbal kunnen in plaats van een andere discipline. "Ze vroegen of we akkoord gingen met een ruil. Alles was goed, als we maar bij handbal kunnen zijn."

"Het wordt heel spannend"

Volgens de ouders van Martine gaat het Nederlandse handbalteam vanavond winnen. "Het wordt wel heel spannend. We zien ze echt groeien in dit toernooi maar de Brazilianen zijn ook erg goed. Mijn voorspelling voor vanavond is 27-26 voor Nederland, ze gaan om en om scoren en zullen wel niet met een groot verschil winnen. Maar eentje verschil is al genoeg."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.