nieuws

Zes jaar cel geëist tegen man uit Raalte die buren uit de brand hielp maar buurmeisjes misbruikte

Celstraf geëist tegen man die buurmeisjes misbruikte
Celstraf geëist tegen man die buurmeisjes misbruikte
Hij werd door zijn buren gezien als een 'rots in de branding', een fijne buurman die hen bijstond in een moeilijke periode. In werkelijkheid bleek die lieve buurman hun minderjarige dochters jarenlang misbruikt te hebben. De officier van justitie eiste daarom een onvoorwaardelijke celstraf van zes jaar tegen de man, een 51-jarige Raaltenaar.
De verdachte hielp het Raalter gezin nadat de vader getroffen werd door een ernstige ziekte. Hij deed klusjes voor ze, stond ze bij en paste op de twee minderjarige (5 en 6) dochtertjes. Die logeerden vaak bij hem.
Eind 2015 kwam de zaak aan het rollen toen een van de meisjes haar ouders vertelde dat de verdachte aan haar gezeten had. De ouders hadden wel gemerkt dat het gedrag van hun dochters veranderd was, maar dachten dat het te maken had met de ziekte van hun vader.

Buurman geeft misbruik toe

De schok bij de ouders was groot en ze confronteerden de buurman in een gesprek met het verhaal van hun dochter. De man gaf toe dat hij aan hun dochters had gezeten, maar vroeg tijd zodat hij aan zichzelf kon werken.
Die tijd kreeg hij, totdat een van de meisjes aangaf dat ze het erg vreemd vond en de ouders aangifte deden. Bij de politie bekende de verdachte ook dat hij aan de meisjes had gezeten.
Tegen de rechter zei de man dat hij het verschrikkelijk vindt wat hij heeft gedaan en dat hij er geen reden voor kan bedenken anders dan zijn alcoholgebruik. De gedragsdeskundigen hebben daarover hun twijfels; zij sluiten niet uit dat de man pedofiele neigingen heeft.

Gewiste opnamen misbruik teruggevonden op telefoon

De officier van justitie denkt ook dat er meer aan de hand is met de man. Op de telefoon van de verdachte zijn foto's en een filmpje gevonden van het misbruik met een van de meisjes. Die opnamen waren wel gewist, maar konden grotendeels teruggehaald worden.
Volgens de officier van justitie heeft de man die beelden met anderen gedeeld. De verdachte zegt dat hij schrok toen hij de opnamen zag en dat hij ze meteen wiste. Hij ontkent dat hij de beelden naar anderen heeft gestuurd. "Meneer neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn handelen en maakt alles wat er gebeurde kleiner" zei de officier van justitie.
De officier van justitie legde het advies van de reclassering, om een deels voorwaardelijke celstraf met behandeling op te leggen, naast zich neer. Bij dat voorstel is een gevangenisstraf van 4 jaar de maximale straf die opgelegd kan worden, boven de 4 jaar is geen voorwaardelijke straf mogelijk. Voor de officier van justitie is het misbruik en het verspreiden van de beelden zo ernstig dat de man langer achter de tralies moet.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.