nieuws

Actiecomité Stop Afvalwater Twente vandaag in gesprek met minister Economische Zaken

Actiecomité Stop Afvalwater Twente is rond het middaguur vertrokken richting Den Haag. Daar gaat het actiecomité in gesprek met minister Kamp van Economische Zaken over de lozing van afvalwater in de Twentse bodem.
Woordvoerder Freddy Mensink van het actiecomité noemde het gesprek eerder 'een laatste ultieme poging om het tij te keren.'

Waarom vandaag?

Vandaag besluit Staatstoezicht op de Mijnen of de gerepareerde pijpleiding, waardoor het afvalwater wordt vervoerd, wordt goedgekeurd. Die deadline grijpt het actiecomité aan om minister Kamp op andere gedachten te brengen. 
Na goedkeuring van de instantie kan minister Kamp groen licht geven voor het hervatten van de olieproductie in Schoonebeek. Daarmee zouden ook de afvalwaterinjecties in Twente kunnen worden hervat. 

Bedreiging

Het actiecomité is tegen de afvalwaterinjecties. "Wij vinden dat de vergunning die er is niet voor de vernieuwde pijpleiding geldt. We willen niet dat natuur, dier en mens wordt bedreigd door het injecteren van het afvalwater in de Twentse bodem", vertelt Mensink. 
Het actiecomité neemt spandoeken mee naar Den Haag, bedrukt met de tekst 'Na een teerput nu een afvalput?' Ook willen ze flesjes water uitdelen met daarop een etiket met 'N.A.M. drinkwater'.  

Wat te verwachten?

Het actiecomité vertrekt met zeven man vanuit Tubbergen richting Den Haag. Stop Afvalwater Twente verwacht een goed gesprek met de minister. "We hopen van harte dat we de gouden medaille winnen en dat we te horen krijgen dat het voorlopig nog even niet doorgaat."
Stop Afvalwater Twente houdt er rekening mee dat het Staatstoezicht op de Mijnen de aanpassingen aan de pijpleiding goedkeurt en dat minister Kamp de werkzaamheden laat hervatten. "Als dat wordt besloten, laten we zien dat Twente het hier niet mee eens is. Dan gaan we actie voeren." 

Strijdbaar

Een woordvoerster van minister Kamp liet eerder weten dat wanneer de pijpleiding wordt goedgekeurd, de hervatting binnen de bestaande vergunning past. Ondanks die uitspraak blijft het actiecomité strijdbaar.
Mensink: "Wij blijven ervoor gaan. Dat zijn wij ook verplicht. We hebben immers 30.000 handtekeningen opgehaald. Als het moet halen we er 100.000 op."

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.