nieuws

Schakers vieren jubileum met Open NK snelschaken op markt van Hardenberg

Snelschaken in de open lucht, dat is weer eens wat anders. De jubilerende schaakvereniging Hardenberg houdt het open NK snelschaken op de Markt.Â
Schaakvereniging Hardenberg (2e klasse KNSB) bestaat 80 jaar. Na een dip in de jaren tachtig zit de groei er nu weer in. Jeugdleden stromen toen dankzij nieuwe media: schaken op de computer of je mobiel dragen bij aan de populariteit van de denksport.

Snelschaken is populair bij de jeugd

De spanningsboog van de jeugd is kort dus een hele avond doen over een partijtje schaak, dat vinden ze maar niks. "Snelschaken, dat vinden ze leuk", zegt voorzitter Joan Reinders. Voor een potje snelschaken krijgen de spelers elk vijf minuten. Na elke zet moet er worden geklokt. 

Schaken op de markt

Het Open NK snelschaken vindt nu eens niet plaats in een zaal waar niet mag worden gesproken maar op het marktplein van Hardenberg. De vereniging wil zo laten zien dat schaken niet stoffig, maar juist flitsend is. Daarnaast zal er een dj muziek draaien en speelt er in de middag popband 'Gentleman'.

Andere spelvormen

De eigen jeugd gaat andere spelvormen spelen, zoals Raindrop chess, Bughouse en weggeefschaak. Ook schaken op een bord voor drie spelers is populair bij de jeugd.

Jonge kampioen

De vereniging heeft een eigen jeugdafdeling met veel talent. Zo heeft de 7-jarige Twan van Bemmel een kast vol prijzen. "Echt niet normaal", vindt hij zelf. Hij is vorig seizoen kampioen van Overijssel geworden. Hij speelt al sinds zijn derde. 
Het oudste lid van de vereniging is Piet Veenhuysen. Hij werd dertig jaar geleden lid. "Mijn dochter was al lid en ik verloor steeds van haar. Dus ben ik ook maar lid geworden". 
Het open NK snelschaken wordt zaterdag 10 september op de Markt van Hardenberg gehouden, van 10.30 uur tot ongeveer 16.30 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.