nieuws

Celstraf geëist tegen 'explosieve' Zwolse kunstenaar voor brand op zolder

Tegen een Zwolse kunstenaar is een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, geëist. De 57-jarige man veroorzaakte in december 2014 tijdens het fabriceren van een stuk vuurwerk een brand in zijn woning aan de Kolbleikolk.
Het is niet de eerste keer dat de man daarvoor voor de rechter staat. In 2010 veroordeelde de rechter hem wegens de explosie in een Zwolse schuur tijdens het maken van een nitraatbom.

Zolder vol brandbare spullen

In de nacht van 29 op 30 december 2014 zou de 57-jarige man bezig zijn geweest met het fabriceren van brandstof voor een zogenoemde 'suikerraket'. Dat is een raket die wordt aangedreven door een gevaarlijk en explosief mengsel van poedersuiker en salpeter (een belangrijke grondstof voor het maken van buskruit).
Tijdens het koken van de suiker in een frituurpan zou er een flinke steekvlam zijn ontstaan, waardoor er brand uitbrak op de zolder. Daarbij raakte de 57-jarige kunstenaar gewond. Hij greep de brandende pan beet om ermee naar de douche te lopen.
Gewaarschuwde brandweermensen hoefden niet meer te blussen, maar constateerden wel dat de zolder van de tussenwoning vol stond met allerlei chemicaliën en stoffen die bij brand een groot gevaar konden vormen.

"Ik deed het veilig"

Volgens de kunstenaar was er geen gevaar voor wie dan ook. "Ik deed het heel veilig. Het was ook maar een klein steekvlammetje. Er was lichtelijk paniek en toen ben ik tegen dat pannetje gevallen", aldus de man vandaag op zitting.
De man zegt dat hij een uitvinder is met een fascinatie voor vuur. Dat laatste wordt door omwonenden erkend. Die verhaalden tegenover de politie van experimenten in een park waarbij steekvlammen zo hoog kwamen, dat bladeren van een boom verbrandden.

"Een ander wereldbeeld"

Gedragsdeskundigen die de 57-jarige man probeerden te onderzoeken, concluderen dat hij een ander wereldbeeld lijkt te hebben. Mogelijk veroorzaakt door een combinatie van ADHD en een slecht werkende impulscontrole.
Wat de, inmiddels in Delfzijl wonende, kunstenaar precies mankeert, is niet duidelijk geworden. Afspraken met de man liepen mis en volgens de reclassering wilde de man onvoldoende meewerken.
Voor de officier van justitie is de maat vol. "De 57-jarige is een gewaarschuwd mens na eerdere veroordelingen en als hij weigert om mee te werken, dan moet hij maar zitten met een extra lange proeftijd van vijf jaar." Op die manier moet een boven zijn hoofd hangende voorwaardelijke straf van een jaar hem tegenhouden om opnieuw onverstandige dingen te doen.
De advocate van de man heeft de rechtbank gevraagd om nog een poging te wagen en een nieuw persoonlijkheidsonderzoek te gelasten. "Mijn cliënt mag dan een vreemde vogel zijn, maar hij wil wel graag meewerken aan een nieuw onderzoek."
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.