nieuws

Steeds minder mensen in schuldsanering, maar wel stijging van aantal huishoudens met schuld

Sinds 2012 komen steeds minder Overijsselaars in de schuldsanering terecht. Toch neemt het aantal mensen met schulden wel toe. De verklaring: de trajecten voor schuldhulpverlening van de gemeenten en de wettelijke schuldsanering sluiten niet goed op elkaar aan.
In onze provincie is de afgelopen jaren een duidelijke daling te zien van het aantal schuldsaneringen dat door de rechter wordt uitgesproken, met af en toe een kwartaal met een lichte stijging. In het eerste kwartaal van dit jaar sprak de rechter 192 schuldsaneringen uit in Overijssel, iets meer dan het laatste kwartaal van 2015. 
De daling van het aantal schuldsaneringen is in het hele land te zien. Het aantal mensen dat in het eerste kwartaal van dit jaar in de schuldsanering terecht is gekomen, is bijna 13 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Strenge gemeenten

Mensen die met schulden te maken krijgen moeten sinds een aantal jaren eerst bij de gemeente aankloppen voor een schuldhulpverleningstraject. Gemeenten zijn in die periode strenger geworden met het toewijzen van hulpverleningstrajecten, wat weer gevolgen heeft voor een eventuele wettelijke schuldsanering. 
De rechter eist dat een serieuze poging is ondernomen om schuldhulpverlening via de gemeente te regelen. Als de afwijzing door de gemeente onvoldoende onderbouwd is, verkleint dat de kansen voor de schuldenaar om via de rechter in de schuldsanering te komen.
Volgens de Nationale Ombudsman sluiten beide trajecten slecht op elkaar aan, waardoor veel mensen tussen wal en schip belanden.

Enschedese wethouder in nationale denktank over schulden

Wethouder Welman van de gemeente Enschede denkt namens de gemeenten in een zogenoemd Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse panel
van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mee over nieuwe methodes om schulden te voorkomen en aan te pakken.
Enschede heeft de schuldhulpverlening aanhangig gemaakt. De gemeente heeft er vaak mee te maken omdat Enschede veel bijstandsuitkeringen moet uitbetalen.
Welman: “bij zo’n kosten- baten analyse komen ook de financiële kosten ter sprake. Gemeenten in Nederland betalen miljoenen euro’s aan bewindsvoerders. Van de bijzondere bijstandsgelden die we vanuit het Rijk krijgen, gaat veertig procent op aan bewindsvoering. Dat is veel te veel. En daar zie ik graag verandering in. Want dat geld kunnen wij, en ook andere gemeenten in Nederland, veel beter besteden aan het voorkomen van schulden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.