nieuws

Minister Kamp: afvalwaterinjectie NAM in Twente wordt hervat

De NAM mag weer beginnen met het injecteren van afvalwater in de Twentse bodem. Dat heeft minister Kamp van Economische Zaken laten weten. Per brief is de Tweede Kamer geïnformeerd. De afgelopen tijd drongen verschillende partijen aan op het stoppen van de afvalwaterinjectie door de NAM.
De injectie werd vorig jaar stilgelegd nadat een lek was ontstaan in de pijpleiding bij Holtheme, nabij Hardenberg. De leiding is inmiddels gerepareerd door de zogenoemde buis-in-buis-constructie en dinsdag goedgekeurd door Staatstoezicht op de Mijnen. 

'Op basis van vergunning hervatten'

Minister Kamp heeft vervolgens groen licht gegeven voor het hervatten van de olieproductie in Schoonebeek. "Op basis van de in het verleden verleende vergunning kan de Nederlandse Aardolie Maatschappij de oliewinning in Schoonebeek en de afvalwaterinjectie in Twente hervatten."
Over de veiligheid hiervan bestaat volgens de minister geen twijfel: "Het is de meest veilige en meest milieuvriendelijke oplossing." De hoeveelheid chemicaliën die in de bodem komen, is laag volgens Kamp: "Het gaat om honderdsten van procenten."
Er is overigens geen moment overwogen om helemaal met de oliewinning te stoppen, merkt Kamp op. Volgens hem is dat ook niet zijn verantwoordelijkheid, maar die van de NAM.

Evaluatie

Er loopt een evaluatie naar de methode van oliewinning en afvalwaterinjectie, en die zou begin september afgerond zijn. Maar Kamp wil meer tijd 'om te overleggen met Stop Afvalwater Twente en met bestuurders in Overijssel'. In december wil de minister de evaluatie afgerond hebben. 
De afgelopen maanden kwamen steeds meer partijen in verzet tegen de afvalwaterinjectie. Onder meer Twentse gemeenten, de stichting Stop Afvalwater Twente Nu en cabaretier Herman Finkers riepen minister Kamp op om niet opnieuw te beginnen met afvalwaterinjectie in de Twentse bodem.

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.