nieuws

Statenleden Overijssel 'teleurgesteld en boos' over besluit minister Kamp

Het injecteren van afvalwater in de Twentse bodem gaat door. Dat besluit heeft de minister van Economische Zaken, Henk Kamp, vandaag genomen. Dit leidt tot onbegrip bij Statenleden Rob Engbers van het CDA en Robert Jansen van GroenLinks.Â
Rob Engbers: "Langzaam maar zeker mag toch wel helder zijn dat 30.000 mensen in Twente handtekeningen hebben gezet en tegen de afvalwaterinjecties zijn. En dan fietst dit besluit er tussendoor." Jansen: "Dit is een zwarte dag voor de inwoners van Twente en voor Overijssel."
De Overijsselse Statenleden overwegen juridische stappen. Jansen: "Bij het besluit van de minister staat dat het 'open staat voor een bezwaarprocedure', dus ik vind dat de provincie Overijssel daarin het voortouw moet nemen en naar de rechter moet stappen." Het CDA sluit zich hier bij aan. "Als die mogelijkheden er zijn, dan gaan we dat onderzoeken."

Bij twijfel niet doen

De minister oordeelt dat het injecteren van afvalwater 'de goedkoopste en meest milieuvriendelijke optie is'. En niet de provincie, maar het Rijk gaat over de ondergrond. Engbers: "We hebben inmiddels als provincie wel kaders gesteld over wat wél en niet mag in de ondergrond. En daarin staat: bij twijfel niet doen. We hebben de laatste tijd keer op keer gezien dat iets wat veilig leek, niet veilig bleek te zijn. Zoals Herman Finkers het zegt: 'Al die miljoenen jaren, wat gaat de tijd toch snel...'"

Alternatieven

De Nederlandse Aardolie Maatschappij liet weten 'bereid te zijn om te kijken of op de langere termijn andere manieren mogelijk zijn'. Jansen heeft hier weinig fiducie in. "De NAM zal nooit de optie van gratis dumpen van afvalwater in Twente inwisselen voor een duurdere methode."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.