nieuws

Overijssel helpt massaal mee met wild spotten

Het project wildspotter van de provincie Overijssel is een groot succes. Ruim 1500 mensen hebben meegeholpen met het bekijken van camerabeelden van wildtunnels, dat is veel meer dan verwacht. Het resultaat van het onderzoek met hulp van publiek is ook opvallend nauwkeurig.
In Overijssel zijn inmiddels tientallen wildtunnels. Om precies te zien hoe vaak ze worden gebruikt, en welke dieren er doorheen gaan worden er soms camera's bijgezet, die aanspringen zodra er een dier langskomt. Die leveren zoveel beelden op dat het voor wetenschappers veel tijd kost om alles nauwkeurig te onderzoeken.

Meeste stemmen gelden

Op wildspotter.nl kan iedereen de beelden bekijken, en aangeven welk dier er te zien is. Het meest gegeven antwoord zou dan het goede dier moeten zijn, was de verwachting vooraf. In totaal zijn ruim 400 filmpjes van wildcamera's online gezet. In ruim 98% van de gevallen heeft het publiek het goede dier aangeklikt. Deze score is zo hoog dat deze methode van onderzoek dus heel bruikbaar is.
Het idee om het publiek te betrekken bij het bekijken van camerabeelden komt van ecoloog Mark van Heukelum van adviesbureau Arcadis. Samen met de provincie Overijssel ontwikkelde hij de website wildspotter.nl. Het was nu nog een proef om te kijken of deze methode bruikbaar is.

Nachtleven zichtbaar maken

Overijssel steekt al jaren veel geld in wildtunnels, ecoducten en ander wildpassages. Ze zijn noodzakelijk voor de verkeersveiligheid, en zorgen ervoor dat dieren veilig hun leefgebied kunnen vergroten. Toch is voor veel mensen niet duidelijk wat het nut van die tunneltjes is. 
Op de beelden is goed te zien dat de wildpassages juist vaak worden gebruikt, door allerlei soorten klein en groter wild. Het gaat meestal om schuwe nachtdieren die zich zelden aan mensen laten zien. De infra-roodcamera's  weten ze wel te vangen, van otters, boommarters en dassen tot hermelijntjes, bosmuizen en adders. Met de camerabeelden kan de provincie dus laten zien dat faunapassages wel degelijk zin hebben.

Vervolg

De provincie Overijssel wil graag verder met wildspotter.nl. Vanaf september komen bij een aantal faunapassages weer cameravallen te staan, en kan het publiek de beelden weer helpen onderzoeken. Ook andere provincies willen wildspotter gaan gebruiken.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.