nieuws

NAM: afvalwaterinjectie in Twente nu veiligste manier en dus gaan we door

"We zijn bereid om te kijken of op langere termijn andere manieren mogelijk zijn, maar op dit moment is deze manier de meest veilige en dus gaan we door."
Dat zegt de Nederlandse Aardoliemaatschappij, dat vandaag te horen kreeg dat de oliewinning in Schoonebeek weer hervat mag worden. Dat betekent dat de injectie van afvalwater in de Twentse grond ook weer kan beginnen.
Vandaag kwam de Staatstoezicht op de Mijnen met het bericht dat de reparatie van het lek in de pijpleiding bij Holtheme, met een zogenoemde buis-in-buis-oplossing, is goedgekeurd. Minister Kamp van Economische Zaken gaf vervolgens groen licht voor het hervatten van de oliewinning in Schoonebeek, op basis van de in het verleden verleende vergunning.

'Ook mensen die wel blij zijn'

De NAM begint 15 september weer met de oliewinning. "We beginnen niet meteen om de minister de gelegenheid te geven om in contact te komen met alle betrokken partijen en de discussie de ruimte te geven", aldus woordvoerder Van Beem van de NAM.
Uitstel, maar geen afstel dus, tot grote teleurstelling van onder meer Twentse gemeenten en de stichting Stop Afvalwater Twente. "We begrijpen de gevoelens van die mensen absoluut", zegt Van Beem. "Maar er zijn ook veel mensen die blij zijn dat de oliewinning weer wordt hervat, bijvoorbeeld vanwege de werkgelegenheid."

Niet wachten

Er loopt een evaluatie naar de methode van oliewinning en afvalwaterinjectie, en die zou begin september afgerond zijn. Maar Kamp wil meer tijd naar eigen zeggen om te overleggen met Stop Afvalwater Twente en met bestuurders in Overijssel. In december wil de minister de evaluatie afgerond hebben. 
Voor de NAM is dat geen reden om met oliewinning en afvalwaterinjectie te wachten.

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.