Rechtbank: gemeente moet betalen voor renovatie scholen Schalkaar en Okkenbroek

De scholen omschrijven het zelf als een soap. Basisschool De Sleutel in Schalkhaar en De Wereldwijzer in Okkenbroek. Al jaren zijn ze in een strijd verwikkeld met de gemeente Deventer over de renovatie van de verouderde schoolgebouwen. De gemeente stemde er eerst mee in om de renovaties te betalen, om vervolgens de plannen eind 2013 'on hold' te zetten. Ten onrechte, zegt de rechtbank nu.

In 2011 is basisschool De Sleutel 800.000 euro toegezegd. Dat bedrag had de gemeente opgenomen in het Integraal Huisvestingsplan Onderwijshuisvesting 2008-2013. Twee jaar later dient de school een renovatieplan in.

Renovatieplannen 'on hold'

De Sleutel wil onder meer de kozijnen en wanden isoleren, dakbedekking en een cv-ketel vervangen, verouderde lokalen vernieuwen en asbest verwijderen.

Het verzoek om de renovatie te betalen zet de gemeente eind 2013 'on hold'. Dat doet de gemeente met het oog op voorgenomen wetswijzigingen en bezuinigingen van het Rijk.

De Wereldwijzer in hetzelfde schuitje

Basisschool De Wereldwijzer in Okkenbroek, voorheen Dol-Fijn, zit ondertussen in exact hetzelfde schuitje. Ook hen is geld toegezegd in het huisvestingsplan. Ruim 300.000 euro. Maar ook zij krijgen geen geld in afwachting van landelijke wetswijzigingen.

Bezwaar maken bij de gemeente helpt niet, waarop de scholen naar de rechtbank stappen. Die heeft De Wereldwijzer en De Sleutel nu in het gelijk gesteld. Volgens de rechtbank hadden de scholen recht op het gereserveerde geld van de gemeente Deventer.

De rechtbank heeft de gemeente zes weken de tijd gegeven om een nieuw besluit te nemen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel:

Reageren