nieuws

"Janet S. probeerde ontsnappingspoging te verdoezelen met Pritt"

Advocaat Moszkowicz van de Kampense moordverdachte Janet S. hoopt nog deze week te horen of zijn cliënte de gevangenis van Vught kan verlaten. "Vandaag of morgen hoor ik of de detentie van mijn cliënte in Vught geschorst wordt. Als het langer duurt, span ik een kort geding aan. Dat zal dan volgende week donderdag, 25 augustus, dienen."
De 30-jarige Janet S., die verdacht wordt van de moord op zakenman Ton Kuijf uit Amersfoort, heeft volgens Justitie geprobeerd te ontsnappen uit haar vorige gevangenis in Ter Peel. Dat zou één van de redenen zijn om S. over te plaatsten naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught.

Pritt-stift om poging te verdoezelen

Moszkowicz ontkent dat S. heeft willen ontsnappen en wil dat de beslissing zo snel mogelijk wordt teruggedraaid.
"Mijn cliënte zou hebben willen uitbreken", zo zegt Moszkowicz. "Zo was het raamkozijn beschadigd. Maar dat komt omdat dat verrot was. Ze zou zelfs een prittstift hebben gebruikt om haar poging te verdoezelen. Onzin natuurlijk!"

'Overheersend gedrag'

Maar de ontsnappoging zou niet de enige reden voor de gevangenis zijn geweest om S. weg te sturen. Moszkowicz: "Er wordt gezegd dat mijn cliënte 'overheersend gedrag' vertoonde. Maar dat lijkt me sterk. Ze leefde erg teruggetrokken in haar eigen cel; deed niet mee aan activiteiten."
"Ze is halsoverkop van de gevangenis in Ter Peel naar Vught gebracht. Ingeladen, op transport gezet en uitgeladen in Vught. Een dag later hoorde ze pas waarom. Er wordt blijkbaar geen onderzoek gedaan. Ze zeggen gewoon: Zo zit het en we hebben geen reden om eraan te twijfelen."

Vrouwonterende toestanden

Als het aan Moszkowicz ligt, gaat S. zo snel mogelijk weg uit Vught: "De omstandigheden daar zijn echt vrouwonterend. Ze wordt uitgejoeld door medegedetineerden. En aangezien dat allemaal mannen zijn die al heel lang geen vrouw hebben gezien, kunt u wel raden wat ze allemaal naar haar hoofd geslingerd krijgt. Daarnaast mag ze haar cel niet uit en mag er alleen maar gelucht worden in kooien; samen met al die mannen. Dat doet ze dus ook niet."
Volgens Moszkowicz is zijn cliënte er erg emotioneel onder: "Ze mag haar bezoek nu alleen nog achter glas zien. Het gaat haar allemaal niet in de koude kleren zitten. Ze heeft bovendien ook een medische indicatie die zegt dat ze iedere dag moet douchen. Terwijl het daar normaal is dat gevangenen maar één keer per week onder de douche gaan."

Ermelose chaletmoord

Janet S. is hoofdverdachte in de zaak die bekend is geworden als de Ermelose chaletmoord. Zakenman Ton Kuijf uit Amersfoort werd maart 2014 dood gevonden in een uitgebrand chalet op een vakantiepark in Ermelo.
Hij was daar vermoedelijk naartoe gelokt voor een seksdate. De advocaat van de andere vrouwelijke verdachten, Joyce N. uit Kampen, gaf eerder toe dat er seks is geweest en dat daar beelden van zijn gemaakt.

Sporen wissen

Mogelijk probeerden de vrouwen Kuijf af te persen met die tape. De situatie in Ermelo liep echter volledig uit de hand. Kuijf is zeer waarschijnlijk met een hakbijl om het leven gebracht.
Door het vakantiehuis in brand te steken, zouden de verdachten sporen hebben willen wissen. Janet S. uit Kampen zat al eerder in de gevangenis voor het doden van een man.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.