nieuws

Burgemeester over zaak 'slaaf Tubbergen': Echtpaar kan niet terug naar oude plek

Het echtpaar uit Tubbergen dat sinds half juli vastzit voor het acht jaar lang uitbuiten van de verstandelijk beperkte Jeffrey, kan beter niet terugkeren op hun oude plek op het kleine woonwagenkamp aan de Verdistraat in Tubbergen. Â
Dat zegt burgemeester Mervyn Steegers van Tubbergen. Hij kijkt hiermee vooruit, omdat het echtpaar nu nog vastzit. Afgelopen juli werd het echtpaar opgepakt nadat Jeffrey aangifte deed. Acht jaar lang zou Jeffrey gedwongen zijn om 7 dagen per week 16 uur te werken voor het echtpaar.

Moderne slavernij

De schok in Tubbergen was groot toen het verhaal van Jeffrey bekend werd. Toch komen dit soort situaties vaker voor volgens Corinne Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel. Vorig jaar zijn er 1321 mogelijke slachtoffers van mensenhandel in Nederland aangemeld. Dat zijn alleen de gevallen die bekend zijn. Dettmeijer vermoedt dat het veel vaker gebeurt, maar mensen melden het niet. 
Het bewustzijn moet daarom vergroot worden vindt Dettmeijer, zodat er vaker melding gedaan wordt: "Vorig jaar speelde er zo'n verhaal in Den Haag waar een meisje haar hele jeugd in een huisgezin moest werken. Daar kwam de huisarts, de thuiszorg, de thuiskapper en niemand zag: hé wat gek, waarom gaat dat meisje niet naar school."

Angst voor echtpaar

In Tubbergen lijkt het erop dat niemand iets durfde te zeggen uit angst voor het echtpaar, dat een schrikbewind voerde in de buurt. Eén van de buurtbewoners zou zelfs verhuisd zijn uit angst voor het echtpaar.
Opmerkelijk genoeg zijn er bij de politie de afgelopen maanden geen meldingen over het echtpaar binnengekomen, ondanks een oproep van de burgemeester.  

Buurt hield z'n mond

De burgemeester van Tubbergen betreurt het dat eerdere signalen over de overlast van het echtpaar niet goed genoeg zijn opgepakt. De buurt klaagde over de rommel op het erf.
"Er is contact geweest, toen dachten we dat het over was. Daarna hebben we niet gecontroleerd óf het ook over was, maar we kregen gewoon geen signalen meer. Achteraf gezien begrijpelijk. De buurt voelde zich heel nadrukkelijk bedreigd en heeft daarom z'n mond gehouden."
Jeffrey zit inmiddels veilig in het westen van het land. Volgens zijn advocaat is hij een erg kwetsbare jongen, die beschermd moet worden.
De eerste zittingsdatum van de zaak tegen het echtpaar is inmiddels gepland: op 18 oktober komt de zaak voor de rechtbank. De twee riskeren een celstraf van 12 jaar. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.