nieuws

Dodelijk en besmettelijk konijnenvirus; preventief inenten bij dierenarts in Wierden

Een dodelijk en besmettelijk virus voor konijnen: het RHD 2 virus. Alleen te behandelen door de konijnen preventief in te enten. Bij Diergeneeskundig Centrum Twente in Wierden kunnen konijnenbezitters hun knagende huisdieren vandaag laten inenten. Ongeveer 35 konijnen werden vandaag behandeld.
Het virus kan via schoenen, kleding of andere konijnen worden doorgegeven. Ook kan het virus in groente uit de moestuin zitten. 

Geen symptomen

RHD 2 is moeilijk op te sporen. Een moeder met haar dochter kwam met hun konijn Flappie ook naar de dierenartsenpraktijk. "Ons vorig konijntje is overleden aan het virus. De ene dag leek hij wat tam en de andere dag vond ik het konijntje dood in het hok."
Dat beaamt dierenarts Ingelise Jacobsen. "Er zijn niet echt symptomen bekend. De meeste mensen vinden hun konijn ineens dood in hun hok. Het gaat zo snel, dat er nauwelijks symptomen zijn te herkennen."

Besmettelijk

Het virus is heel besmettelijk en dat is een groot probleem volgens Jacobsen: "De eerste gevallen zijn ontdekt in Frankrijk, maar inmiddels is het ook naar Nederland gekomen. En door heel Nederland zijn konijnen besmet met het virus."
Jacobsen vervolgt: "Als je meerdere konijnen hebt en daarvan heeft een konijn het virus, dan kan je er vanuit gaan dat ook de andere konijnen dood zullen gaan."

Niet te behandelen

Het virus is op dit moment alleen nog maar preventief te behandelen. Ook dwergkonijn Bun wordt ingeënt. "Ik weet dat er in de omgeving konijnen zijn besmet met het virus. Door deze inenting hoop ik dat zij het niet krijgt." 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.