nieuws

Personages uit boek komen tot leven; boekpresentatie 'Vrij in de kolonie' in Blokzijl

In de haven van Blokzijl is een boek gepresenteerd dat de bekendheid van de Koloniën van Weldadigheid wil vergroten. Onderdeel van de presentatie was de aankomst van een schip van 'arme weeskinderen'. De twee hoofdrolspelers van het boek 'Vrij in de kolonie' overhandigden het eerste exemplaar aan burgemeester Marja van der Tas.
Het boek is geschreven door kinderboekenschrijfster Daniëlle Schothorst uit Steenwijk en historicus Wil Schakmann. 

Armen

De koloniën zoals Willemsoord werden twee eeuwen geleden gesticht om armen uit het westen van het land een beter bestaan te kunnen bieden. Deze kwamen per boot aan in Blokzijl en werden vanuit daar verder naar de koloniën vervoerd.
In het deel van kinderboekenschrijfster Schothorst volg je een gezin dat in de Maatschappij woont. In het deel van historicus Schackmann wordt de geschiedenis van het gebied van de Vrije Koloniën beschreven.

Wat is de Maatschappij van Weldadigheid?

Schothorst vertelt: "Generaal Johannes van den Bosch had in 1818 het idee om arme gezinnen een beter bestaan te geven. Hij gaf ze een huis, werk en beloofde ze een beter leven. Hij wilde een zelfvoorzienende maatschappij creëren."
In de Maatschappij van Weldadigheid was het verplicht tot je twaalfde naar school te gaan. Ook was er algemene gezondheidszorg.

Belangrijk

De schrijvers vinden het belangrijk dat meer mensen dit deel van de Nederlandse geschiedenis kennen. "Dit stukje geschiedenis mist vaak in de geschiedenisboeken. Johannes zijn visie was erg vooruitstrevend. De uitvoering was wat minder, maar de visie was er", aldus Schothorst. 
Twee nakomelingen van oud-bewoners van de Maatschappij van Weldadigheid woonden ook de boekpresentatie bij. "Het is een belangrijk deel van de sociale geschiedenis van Nederland. Het is immers de voorloper van het sociale bestel, zoals we dat nu kennen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.