nieuws

Boetes voor illegaal gokken in café in Zwolle

Archieffoto
Archieffoto
De eigenaar van een café aan het Gasthuisplein in Zwolle heeft van de rechter een boete van tweeduizend euro gekregen omdat hij illegale pokertoernooien organiseerde.
In augustus 2015 werd er een inval gedaan in het café. Daarbij werden 5 klanten aangehouden. Vier van hen stonden vandaag ook voor de rechter en kregen allemaal boetes van 500 euro waarvan een deel voorwaardelijk.

Kloppen op het wc-raam

De zaak kwam in december 2014 aan het rollen doordat er een opstootje ontstond in het café na onenigheid over een pokerspel. Een klant vertelde gewaarschuwde politiemensen dat hij bij een illegaal potje pokeren 500 euro verloor.
Het café werd daarna in de gaten gehouden en politiemensen zagen dat er ook gegokt werd als de horecagelegenheid gesloten was. In dat geval werd er door de gokkers op een wc-raampje geklopt waarna de zijdeur open ging.

'Brute inval'

Volgens een van de klanten, een 45-jarige Zwolse, ging de inval gepaard met bruut optreden van de politie. "Ik schrok me rot, de deur werd met een bijl kapot geslagen en wel 15 agenten stormden binnen met de hand op het pistool, we moesten met de handen op tafel blijven zitten."
Op de zitting verklaarde de officier van justitie waarom de inval zo verliep. Bij de politie was informatie binnen gekomen dat er in het café drugsgeld werd witgewassen. "Dan weet je nooit wat je aantreft."

Café-eigenaar was op vakantie

De 49-jarige eigenaar van het café gaf toe dat hij toestemming had gegeven om te gokken voor geld, maar slechts met een kleine inzet van 5 euro en een maximale pot van 285 euro. Dat in verband met de kansspelbelasting.
Tijdens de inval was de 49-jarige op vakantie en de man hield voor de rechter vol dat hij geen toestemming had gegeven om te pokeren tijdens zijn vakantie. De man zegt ook dat hij grote financiële schade opliep door de inval, de gemeente sloot zijn horecagelegenheid en nu zit hij met grote schulden. Onder meer bij de leverancier van gokkasten die de belangrijkste financier van zijn café was.

Vaker gegokt in Zwolse horeca

Een van de veroordeelde klanten, een 33-jarige man uit Zwolle, zegt dat er op veel plekken in Zwolle illegaal gegokt wordt. Hij vond zijn rechtszaak dan ook grote onzin.
"Kom op man, politie en justitie hebben wel wat beters te doen en ze mogen wel eens beter hun best doen, ik weet wel waar er gegokt wordt maar ik hoef niet te vertellen waar dat is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.